Mutlu Evliliğin Sırları
Yazar Gamze Ünal • Aile Danışmanı • 3 Haziran 2020 • Yorumlar:
Evlilik; birbirinden iki farklı bireyin farklı değer ve tutumlarasahip olduğu ve iki ayrı aile öyküsüyle bir araya geldikleri,aile kurmak üzere kanunların uygun gördüğü şekilde, bir ömür boyu sürecek şekilde bir araya gelmesidir.
Aile bilindiği üzere toplumun en küçük ve bir o kadar önem taşıyan bir parçasıdır. Tanımdaki küçük parçanın nazarına toplumlar için hayati önem taşır. Her fert belli yaşa geldiğinde beraber aldıkları kararla evlilik gerçekleştirirler.
Kimse mutsuz olmak için evlenmez elbette fakat o süreçte verilen yanlış bir karar bizleri mutsuzluğa itebilir.
Evlenmeden önce nelere dikkat edilmelidir, nasıl birisiyle evlenilmelidir ?
Eminim bu yazıyı okuyan okurlarımın çoğu heyecan içinde acaba tam olarak doğru evlilik kiminle , nasıl birisiyle yapılırdiye bekliyorlar, fakat aslına bakılırsa bunun net bir cevabı yok yani iki kişilik bu yolculukta her iki bireyin yaşantısı, kültürü, düşünce ve inanışlarına göre oldukça değişiklik gösteren bir çok faktör var ve bunlar her ilişki için bize yol anahtarı olacaktır.
Yazımın en başında da belirttiğim gibi iki farklı birey ,iki farklı değer ve kültürler var. Her birimizin evlilikten beklentisi farklı olabilir. Burada net doğru ve yanlış yoktur. Her bireyin yaşam tarzına uygunluk gösteren durumlar değişiklik gösterebilir fakat şöyle bir gerçek vardır ki herkes bu aile yapısı içerisinde mutlu olmayı amaçlar.
O yüzden bu yapı içerisindeki karı-koca dediğimiz yapıda eşler evlenmeden önceki flört dönemi dediğimiz zamanda birbirlerini olabildiğince doğru tanımaya çalışmalı birlikte zaman geçirmeli, yakın arkadaş çevreleriyle de vakit geçirmeleri tanımak adına faydalı olacaktır. Aşağıda listelemiş olduğum bazı hususlar mutlu bir evlilik için size ayna olacaktır.
Öncelikle yeni evlenecek olanlar için kendilerine sormaları gereken esas sorular şunlardır:
Karşımdaki insanla oturup sohbet edebiliyor muyuz ?Birbirimizi anlıyor ve beraber zaman geçirmekten keyif alıyor muyuz? İş, para ve çocuklar gibi temel konularda görüşlerimiz ne kadar örtüşüyor ? Sorunlarla başa çıkabiliyor muyuz ? Bir ömrü paylaşabilecek gücü ve inanca sahip miyiz ?
Eşlerin birbirini dinlemesi (etkin iletişim)
Günümüz temel sorunlarından birisi olan ve ilişkilerde oldukça karşımıza çıkan sorunlardan birisi de eşlerin birbiriyle olan iletişimin yanlış olması. Peki etkin iletişim nasıl sağlanır ?
Eşler birbirlerini doğru anlamak için dinlemelidir. Bilinmelidir ki ,birbirlerini dinlemeyen kişilerin sağlıklı ilişki kurmaları mümkün değildir.
Dinlenmek karşıdaki insana değer verildiğinin göstergesidir.Toplumuzda kadınların çok konuştuğundan erkekler yakınır fakat buradaki kadın aslında anlattığı halde anlaşılmayan kadındır. Eşi onu dinliyormuş gibi yapar fakat dinlemez kadın bu değersizlik ve anlaşılmama duygusuyla aynı şeyleri tekrar etmeye devam eder.
Eşinizle konuşurken göz temasını sürdürün.
Anlamadığınız noktalarda doğru anlayıp anlamadığınızı partnerinize sorup teyit edin.. ”Anladığıma göre şunu söylemek istiyorsun?”, ‘‘Yanlış anladıysam beni düzelt lütfen, şöyle mi demek istiyorsun?” ara cümleler ile dinleyiciyi etkili dinlediğini gösterin.
Eşlerin birbirlerine empatik yaklaşımları , o anki duygu olarak var olan olumlu ve olumsuz duygularını birbirlerine karşı açık, içten ve dolambaçlı olmayan şekilde aktarmaları faydalarına olacaktır.
Birbirlerinin farklılıklarını kabul etmeme, eşler arasında soruna sebep olabilecek diğer faktörde birbirlerinin ve birbirlerinde yerleşmiş olan ve hoşa gitmeyen düşünce ve davranış örüntülerini ısrarlı bir şekilde değiştiremeye çalışmalarıdır. Sevdiğiniz insanı olduğu gibi kabullenmek gerekir . Bir laf vardır ya bu deveyi güdeceksin ya bu diyardan gideceksin. Buradaki misilleme gibi ya karşınızdaki kişiyi olduğu gibi kabulleneceksiniz ya da hayatınınız geri kalanını istediğiniz bir kişiyi bulmak için yollarınızı ayıracaksınız.
Sorumluluk bilinci ve bunun ilişki içerisindeki yeri, flört dönemindeki çift tam anlamıyla sorumlulukların içine henüz girmemiştir, her iki bireyin de sorumlu oldukları şeyler daha farklıdır. Oysa evlilik ile artık bir aile olacak, sorumluluklar ve beklentiler bu doğrultuda değişecektir.
Evlilik kararı , flört döneminde olmayan birçok mesele ortaya çıkabilir. Aslına bakılırsa flört dönemi dediğimiz bu evre çiftler için daha heyecanlı ve duygu yoğunluğunun daha yüksek olduğu ve gelecek kaygısını daha az taşıdıkları bir dönem olarak nitelendirebiliriz. Aile kuracak iki bireyin , kendi kök ailelerinin de işin işine dahil olduğu dönem itibarıyla işler adeta bir kaosa dönüşebilmektedir.
Sorunla başa çıkma becerisini kazanmış olmak. Peki burada kast edilen sorun nedir ? Sorun kelime anlamıyla da birleştirsek çoğu zaman beklemediğimiz anda istemediğimiz bir durumla karşı karşıya geldiğimizdeki durumdur ve üzerinde düşünülmesi gereken ve olumlu ya da olumsuz bir sonuca ulaştırılması gerekir.
Eşlerin, süreç içerisinde ortaya çıkan sorunlarını çözmeye ilişkin gerekli olan problem çözme ve sorunlarla başa çıkma becerilerini kazanmış olmaları önemli arz eder.
Cinsellik, toplum olarak cinsellik konuşmaktan utanırız. Çiftler arasında çok fazla dile gelmeyen bir konu olsa da mutlu evliliğin sırlarından biri de cinselliktir.
Cinsellik evlenmeden önce ya evlilik sürecinde mutlaka isteklerin konuşulması gereken bir kavramdır. Ayrıca cinsellik hakkında bilinen yanlışların doğru bilgiye dönüşebilmesi gerekir ve cinsellik aslında öğrenilebilen ve geliştirilebilen bir davranıştır.
İlişki yürütmek daha doğrusu sağlıklı bir ilişki yürütebilmek bir yetenektir ve öğrenilebilen bir kavramdır. Bu süreçte eşler birbirini anlamıyorsa, dinlemiyorsa, çoğunlukla bir karmaşa ve tartışma hali varsa kişilerin bir uzmandan yardım almaları alacak oldukları evlilik kararı ve ilerisinde yürütecek oldukları aile yapısı için oldukça faydalarına olacaktır.