Mutluluğun Formülü
Yazar Tarık Gandur • Psikolog • 2 Nisan 2021 • Yorumlar:
“Mutluluğun formülü olur mu?” demeyin. Bilim adamları uzun çalışmaların ardından, bizi nelerin mutlu ettiğini bir formül haline getirdiler. Bu formül etkili olabilir, ancak ben danışanlarıma bilimsel formüller ve kesin doğrulardan daha basit bir yol öneriyorum.
Pozitif psikoloji üstadı Martin Seligman mutluluğun pek çok değişkene bağlı olduğunu ortaya koydu.
Bu değişkenler arasında sosyal ilişkiler, kendini gerçekleştirme ve karakterimizin güçlü yanlarını besleme gibi maddeler var (inanmayacaksınız belki ama para bu değişkenler arasında yok!). Pozitif psikolojinin bulgularının kesinlikle bilimsel ve etkili olduğuna şüphem yok. Ancak kendiniz için doğru değişkenlerin neler olduğunu bulmak ve bunları uygulamak çetrefilli bir yol olabilir. Peki ne yapmalı?
Ufacık bir an bile olsa hayatınızda mutlu olduğunuz zamanlar mutlaka vardır. Hatta bu yazıyı genel olarak mutsuz olduğunuzu düşünerek okuyor olsanız bile hayatınızda iyi giden birşeyler mutlaka vardır. İşte en büyük ipucumuz bu! İyi giden şeyleri bulun ve çoğaltın. Sonuç olarak yine yukarıda anlattığım formüle ulaşacaksınız ama daha kestirme bir yoldan.
Danışanlarıma ilk seans sonrasında genellikle şöyle bir öneride bulunurum:
“Hayatınızda kötü giden şeylerin neler olduğunu çok iyi biliyorsunuz, peki ya iyi giden şeyler. Bunlar böyle iyi.. Kesinlikle değişmemesini ve böyle kalmasını istiyorum dediğiniz şeyler? Bir sonraki seansa kadar bunlara odaklanın ve bunları fark etmeye çalışın.”
Bu basit önerinin, insanların hayatlarında ve sorunlarını çözmelerinde ne kadar etkili sonuçlar doğurduğuna inanamazsınız. Aslında yaptığımız şey basit: soruna odaklanıp bunu nasıl çözerim demek yerine, iyi olana odaklanıp bunu nasıl çoğaltırım diyoruz.
Aslına bakarsanız son zamanların moda kavramı olan pozitife odaklanmak dediğimiz şey tam da bu işte. Yoksa başımıza gelen her sorunu, Polyanna misali iyiye yormanın bize hiçbir getirisi yok.
Bir gün boyunca “Bugün neler bana kendimi iyi hissettiriyor?” sorusuna cevap aramayı denediniz mi hiç? Deneyin! Bence pişman olmayacaksınız. En azından kaybedeceğiniz hiçbir şey yok, değil mi?