Myom ve Tedavisi

Myomlar rahim düz kas tabakasından kaynaklanan iyi huylu tümörlerdir. Myomlar siyah ırkta daha sık bulunurken, kadınların %20’sinde 35 yaşından sonra belirti verirler. Yaşla birlikte bu oran artar. Menopoz öncesi dönemde %40’lara çıkar. Myomların oluşma sebebi tam olarak bilinmemekle birlikte östrojen bağımlı olarak büyüdükleri ortaya konmuştur. Menopozda yumurtalık fonksiyonlarının azalması ile myom boyutlarının azalması, gebelikte ilk aylarda myom boyutlarının artması ve doğumdan sonra hızlıca azalması da bunun göstergesidir.

Myomların yerleşim yerlerine göre değişik tipleri vardır. Yerleştiği yere göre myomun sebep olacağı belirtide değişiklik gösterir. Sıklıkla myomlar belirti vermezler. Çok büyük boyutlara ulaşanlar genelde zayıf hastalarda ele gelen kitle şeklinde belirti verebilir. En sık yaptığı sıkıntılar

  1. Anormal rahim kanamaları

En önemli bulgulardan biridir. Genelde adet dönemlerinin uzun süreli ve fazla miktarda kanamalı geçmesine neden olurlar. Adet dönemleri öncesinde lekelenmelere sıkça rastlanır. Bu tür kanamalarda sıklıkla demir eksikliğine bağlı kansızlık izlenir.

  1. Ağrı

Genellikle ağrı olmaz ancak myomu besleyen kan damarlarının tıkanması, enfeksiyonu sonrasında ve saplı myomların kendi etrafında dönmesi neticesinde görülebilir. Bazen vajene sarkan myomlarda sinir basılarına bağlı kasık, bel ve bacaklara vuran ağrı izlenebilir.

  1. Basıya bağlı belirtiler

İdrar torbasına bası yaparak sık idrara çıkma, idrar yapmada zorluk gibi boşaltım sistemini ilgilendiren sorunlara neden olabilirler. İdrar yollarına bası neticesinde böbreklerde şişme (hidronefroz) oluşabilir. Rektuma basıya neden olanlar ise kabızlık ve zor dışkılamaya neden olurlar. Rahim ağzına yakın yerleşimli olanlar akıntı, kanama, ilişki sırasında zorlanma ve kısırlığa neden olurlar.

  1. Üreme ile ilgili belirtiler

Myomlar mekanik tıkanıklıklara neden olarak veya embriyonun (ceninin) rahim iç duvarına tutunmasını bozarak üreme fonksiyonlarını bozarlar.

Myomlara sıklıkla ultrasonografi ile tanı konur, aynı zamanda yerleri ve sayıları hakkında bize bilgi verir. Ayrıca teşhis için bilgisayarlı tomografi, manyetik rezonans görüntüleme gibi ileri radyolojik incelemelere bazı durumlarda gerek duyulabilir.

Tedavi: Hastanın yaşına, önceki gebelik ve doğumlarına, mevcut bir gebelik durumuna, bebek beklentisine, genel sağlık durumuna ve en önemlisi de mevcut myomun yarattığı semptomlara ve şikayetlere göre planlanır. Herhangi bir belirti vermeyen küçük myomlar 3-6 ay aralarla takip edilebilir. Anormal rahim kanama olduğunda cerrahi öncesinde probe küretaj yapılması yararlıdır. 10 cm’nin üzerindeki myomlarda ve rahim ağzı veya istmik yerleşimli myomlarda 5 cm üztünde cerrahi endikasyonu vardır. Hastanın durumuna göre değişmekle birlikte histerektomi, abdominal myomektomi, vajinal myomektomi, laparoskopik myomektomi veya histereskopik myom çıkarılması işlemleri yapılabilir.

 

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yazar

Elif Didem Ulusoy Kadın Hastalıkları Ve Doğum, Üreme Endokrinolojisi Ve İnfertilite Op. Dr.

Randevu al Profili görüntüleyin

Yorumlar: (0)