Narsistten Ayrıldıktan Sonra
Narsist kişiyle birlikte olmak, sürekli radyasyona maruz kalmak gibidir. Suçluluk duyguları, bir işe yaramaz, değersiz, bağımlı, güçsüz, yalnız... Hisler genellikle bu şekildedir. Birlikteyken yalnızlığın güzel bir örneğidir bu ilişkiler. Narsist biriyle birlikte olan kişi ortada ters birşeylerin olduğunu bilir fakat tanımlayamayabilir. Anlamlandıramaz. Ki bu anlamlandıramama durumu yorucu ve yıpratıcı olur. Ortada hep koşullu duygular(sevgi özellikle), davranışlar... Maddi anlamda sorumluluk kısmında narsist bireyler ortada yoktur. Manevi anlamda empati yapmakta güçlük çekerler dolayısıyla etrafındakiler özellikle en yakınındaki kişiler zorlanır.
Narsist bir ilişkinin bitişinin ardından maruz kalan partner rahatlama ve özgürlük de hissedebilir, kendini sorgulama içinde kalıp olumsuz duygularla boğuşabilir de. Bu noktada özellikle ikinci kısımdaki bireyler profesyonel destekle birlikte geçmiş kısımları sorgulaması ve anlamlandırması gerekir. Büyük farkındalık ve fayda sağlayan bu girişimi narsisistik kilşilik bozukluğu alanında çalışan uzman bir psikologla yapması önemli olacaktır. Kişiler yaşadıkları olay/durumları sadece kendileri yaşamış yanılgısına düşebiliyor fakat çoğu kişinin yaşantısı farklı olmakla birlikte benzer temaların hep tekrar ettiğini görüyoruz. Kişi yaşantılarının kendisinden kaynaklanmayan kısımlarıyla kendi sorumluluğundaki tarafları ayrıştırabildiğinde rahatlama ve ferahlık duygularını beraber kutluyoruz.
Değersizleşen kişi özgüven ve özsaygısını bir anda kazanamayabilir. Fakat eninde sonunda özbenliği yerine gelecektir, su akıp yolunu bulacaktır. Psikolog, bu noktada hem süreci hızlandırma hem konuları odak noktada tutma görevini üstlenip danışanıyla yol arkadaşlığı yapar. Duygusal istismara ve aşağılanmaya maruz kalan narsist mağduru, yoğun duygular altında zorlanabilir, panik ve endişe ile ileriye umutla bakmakta sekteye uğrayabilir. Uzman bu tür olası durumlarda yatıştırıcı, durumları ayrıştırabilme yeteneğiyle danışanını da dahil ederek duyguları kontrol altına alma kısmında en büyük yardımcı olur. Aile, sosyal çevre, iş gibi kısımlardaki desteklerle birlikte yaraları iyileştirme tarafında büyük ilerlemeler sağlanır. Narsist istismara maruz kalan bireyler kesinlikle utanç, suçluluk, mutsuzluk duygularıyla tek başına boğuşmamalıdır.