Ne Zaman Kilo Alıyoruz?

Yazar Kübra Bal • 4 Ocak 2019 • Yorumlar:

Kilo problemi olan kişilere baktığımızda hayatının en az bir döneminde bu artışı yaşadığını görüyoruz. Tüm yaşamı boyunca kilo sorunuyla uğraşmış kişilerin sayısı hiç de azımsanacak gibi değil. Defalarca çalınan diyetisyen kapıları, kullanılan zayıflama ilaçları, hevesle başlanıp yarıda bırakılan spor salonları, pazartesi başlayıp hafta sonu çığırından çıkan diyetler,… Genetik etmenler, çevresel faktörler, hazır gıdaların tüketimi, yetersiz fiziksel aktivite bir yana, biz ne zaman kilo alıyoruz? Hayatın hangi dönemlerinde kilo artışı yaşanıyor? Kilo alma eğiliminin yüksek olduğu dönemlerde hangi tedbirleri almalıyız?

5-7 YAŞ ÇOCUKLUK DÖNEMİ Kilo alımının arttığı dönemlerden birisi olan 5-7 yaş çocukluk dönemi, yağ hücrelerinin sayısının artmasıyla birlikte ileriki yaşlar için tehlike oluşturmakta.

NE YAPMALI? Ebeveynler tarafından besin tüketimi iyi gözlemlenmeli, harçlık kısıtlamasına gidilmeli, düzenli spor yapması sağlanmalıdır.

ADÖLESAN DÖNEM Ergenlik dönemi büyüme eğiliminin arttığı vücudun yağlandığı, duygusal iniş çıkışlardan dolayı duygusal yemelerin olduğu bir dönem olduğundan kilo artışları hızlı yaşanmakta.

NE YAPMALI? Bu dönemde büyüme ve gelişme çağında olduğu için hızlı kilo artışı durdurulmalı ve boyuna uzama sağlanmalıdır. Hazır gıdalardan ve fast food yiyeceklerden uzak durulmalı, düzenli spor yapılmalıdır.

DOĞUMLAR Art arda gelen doğumlar, dolayısıyla hamilelik ve emzirme dönemleri bayanların kilolarının üst üste eklenmesine sebep olmakta.

NE YAPMALI? Hamilelik öncesinde fazla kilo problemi halledilerek, hamilelik ve emzirme dönemleri diyetisyen kontrolünde geçirilmeli.

ERKEN ERİŞKLİNLİK DÖNEMİ 25-35 yaşlar arası genellikle evlilikle birlikte düzenli bir yaşama girilen yaşlar olduğundan çiftler birlikte kilo alabiliyor.

NE YAPMALI? Akşam yemeğinden sonra özellikle karbonhidratlı gıdalar tüketilmemeli. Çiftler birlikte i fazla kalori almak yerine hafta sonu yürüyüşleri yapmalı, akşam yemeklerinizi hafif geçirmeli.

MENAPOZ Bayanların menapoz dönemine girmesiyle, azalan östrojenin hormonunun da etkisiyle kilo alımları artıyor. Menapoz dönemi duygusal dalgalanmaların yaşandığı, keyifle yemelerin arttığı, karbonhidratlı gıdaların tüketildiği bir dönem olarak geçirildiğinde kilo artışları kaçınılmaz oluyor. Pankreastan salgılanan insülin hormonunun etkisi bu yaşlarda azalmaya başladığı için kan şekerlerinde iniş çıkışlar ani açlık krizlerine neden olarak kilo alımını artırıyor.

NE YAPMALI? Düzenli yapılacak açıkhava yürüyüşleri ile hem kilonuzu kontrol altına alabilir, hem beyinden mutluluk hormonu salgılanmasını artırabilirsiniz. Lifli beslenmek ve düşük glisemik indeksli diyet uygulamak kilo vermeyi kolaylaştırır.

SİGARAYI BIRAKTIKTAN SONRA Sigaranın metabolizmayı hızlandırıcı etkisinden dolayı, bırakıldığı zaman kilo artışları yaşanabiliyor. Sigarayı bıraktıktan sonra aburcuburlara yönelmek de fazla kalori alımına sebep olduğu için bu artışı artıyor.

NE YAPMALI? Dengeli bir diyet programı ve fiziksel aktiviteyle birlikte hem sigaradan kurtulabilir hem kilo kontrolünüzü sağlayabilirsiniz. Aburcuburlar yerine sağlıklı ara öğün atıştırmalıkları tüketilmeli.

KiİLO VERDİKTEN SONRAKİ DÖNEM Hızlı kilo verilen bir diyet sürecinin ardından, diyet süresinde tüketilmeyen besinlere karşı duyulan özlem sonucu kilo artışları tekrarlanabiliyor. Üstelik verilen kilolardan daha fazla alacak şekilde.

NE YAPMALI? Şok diyetlerden ve uzak durulmalı. Kilo verme süreci bir diyetisyen kontrolünde geçirilmeli. Kilolar verildikten sonra koruma dönemine girilmeli.

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yorumlar: (0)