Neden Terapi?
Yazar Selin Cinemre • 21 Ocak 2024 • Yorumlar:
Terapi birçok insan için önemli bir destek kaynağı olmaktadır. Bu noktada terapiye ihtiyaç duyduğunu fark etmek ve doğru terapistin seçilmesi süreç için kilit noktalardandır. İşte terapiye başlamak, uzman seçimi ve terapi süreci hakkında bazı bilgiler:
Neden Terapiye Gitmeliyiz?
İnsanlar yaşam olaylarının etkisiyle beraber zihinsel ve davranışsal problemler geliştirebilmektedirler. Hayatın zorlukları, travmalar, stresli iş hayatı, ilişkisel problemler, kaygı problemleri gibi durumlar bu problemlerin kaynaklarını oluşturmaktadır. Bu problemlerle başa çıkabilmek için de terapi önemli bir destek sağlamaktadır. Terapi kişinin duygusal yüklerini hafifletir, kişinin hayatında olumlu değişikliklere yol açar ve yaşam kalitesini artırır.
Hangi Problemlerde Terapiye Başvurulur?
Terapi birçok problem için etkili bir çözüm yolu sunmaktadır. Bu problemlerin başında panik bozukluk, travma sonrası stres bozukluğu (TSSB), obsesif-kompulsif bozukluk (OKB), depresyon, stres yönetimi, öfke problemleri, boşanma, yas, bağımlılık gelmektedir.
Uzman Seçimi Nasıl Yapılır?
Terapi için başvuracağınız uzmanı seçerken ilk olarak dikkat edilmesi gereken lisans diplomasıdır. Terapistiniz ile olan uyumunuz ve güven ilişkiniz de terapi süreci için önemli etmenler arasındadır. Deneyim, uzmanlık alanı, kullandığı terapi ekolü de terapist seçiminizde göz önünde bulundurmanız gereken kriterlerdendir.
Terapi Süreci Nasıldır?
Terapi süreci birçok farklı aşamadan oluşmaktadır. İlk seanslarda danışanın problemi detaylı bir şekilde dinlenir, terapi hedefleri belirlenir ve terapötik ittifak kurulmaya başlanır. Seanslar genellikle haftada bir olarak planlanır ve 45-50 dakika arası sürmektedir. Bir sonraki aşama ise terapistin kullandığı terapi ekolüne bağlı olarak danışanın problemli durumu derinlemesine konuşulur. Terapi bir yolculuğa benzer. Sürücü koltuğunda her zaman danışan oturur. Terapist ise ona yan koltukta eşlik eder bir yol arkadaşıdır. Terapist tavsiye vermez, öneri sunmaz ve yol göstermez. Terapi süreci bireye özgüdür.
Terapiye İhtiyacım Olduğunu Nasıl Anlarım?
Terapiye ihtiyacınız olduğunu fark etmek için zihinsel ve davranışsal değişimlerini fark etmeniz en önemli noktadır.
1.Sıklıkla üzgün, endişeli, öfkeli hissediyorsanız ve bu duygular artık günlük işlevselliğinizi etkilemeye başladıysa,
2.Aile içinde, sosyal ya da romantik ilişkilerde bozulmalar yaşanmaya başladıysanız,
3.Travmatik bir olay yaşadıysanız ve bunun etkileriyle baş etmek de zorlanıyorsanız,
4.Uyku düzeninde bozulma, aşırı alkol kullanımı gibi davranış değişiklikleri yaşıyorsanız,
5.Sürekli sanki bir şey olacakmış gibi stresli ve kaygılı hissediyorsanız,
6.Kendinizi acımasızca eleştirdiğinizi, hata yapmanın sizin içiin dünyanın sonu olduğunu düşünüyorsanız,
7.Yaşam değişiklikleri (boşanma, iş değişikliği, taşınma) ile başa çıkmakta ve uyum sağlamakta zorlanıyorsanız terapiye ihtiyacınız olabilir.
Bunları fark ettiğiniz noktada bir profesyonelle görüşmek önemlidir. Terapinin birçok kişinin bu problemler ile baş etmesinde etkili bir destek olduğu unutulmamalıdır.