Neden Terapiye Gideriz?
Yazar Gizem Arsal • Psikolog • 26 Ağustos 2021 • Yorumlar:
Psikoterapi, terapi ya da danışmanlık adı her ne olursa olsun hayatımızda geçirdiğimiz zorlu dönemleri atlatmamıza yardımcı olan süreçtir. Terapi işte bu zorlu dönemlerden geçerken gösterdiğimiz bilişsel, davranışsal ve duygusal semptomları çözmemize yarar sağlar. Sorunlar hakkında yeni baş etme stratejileri öğreniriz ya da işlevsel olmayan baş etme stratejilerimizi dönüştürürüz.
Psikolojik bozukluklar aslında sandığımızdan daha yaygındır. Her on yetişkinden biri hayatı boyunca psikolojik bozukluklardan en az birisini deneyimler. Bu yaygın orana rağmen her birimiz terapiye giderek yardım almıyoruz. Oysa ki psikolojik bozukluklar veya belirtiler çözülemediği zamanlarda işin içinden çıkılmaz gibi görünür ve hayatı daha çok etkilemeye başlar. Bazı psikolojik bozukluklar;
-
Kendini işten, sosyal çevreden, aileden soyutlamaya
-
Çevreye karşı duyulan düşmanlık hissine,
-
Bedensel bozukluklara (mide rahatsızlıkları, vücut ağrıları vb...)
-
İntihar düşüncelerine sebep olabilir.
Amerikan Psikoloji Derneği, bir şey sıkıntıya neden olduğunda ve yaşamın bir bölümünü engellediğinde, özellikle şu durumlarda terapiyi düşünmeyi öneriyor:
-
Sorunu düşünmek veya onunla başa çıkmak her gün en az bir saat sürüyorsa
-
Sorun, utanmanıza veya başkalarından kaçınmak istemenize neden oluyorsa
-
Sorun yaşam kalitenizin düşmesine neden olduysa
-
Sorun okulu, işi veya ilişkileri olumsuz etkilediyse
-
Sorunla başa çıkmak için yaşamınızda değişiklikler yapmanız veya yeni alışkanlıklar edinmeniz gerekiyorsa...
Aşağıdaki duygu veya hislerden herhangi birini yaşamı engelleyebilecek düzeyde yaşıyorsanız, terapi bunların etkilerini azaltmanıza yardımcı olabilir. Semptomlar tarafından kontrol edildiğinizi hissediyorsanız veya bunlar kendinize veya başkalarına zarar verebilirse, yardım almayı düşünmek özellikle önemlidir.
Stres: Yapacak çok şeyiniz veya başa çıkmanız gereken çok fazla sorununuz varmış gibi hissedebilirsiniz. Dinlenemiyor, hatta nefes alamıyormuş gibi hissedebilirsiniz.
Tükenmişlik: Bu fiziksel semptom genellikle bilişsel sorunlarından kaynaklanır veya buna eşlik eder. Depresyonu gösterebilir. Yorgunluk, normalden daha fazla uyuma veya sabahları yataktan kalkmakta güçlük çekmeye neden olabilir.
Orantısız öfke veya kızgınlık: Herkes zaman zaman kızgın hisseder. Bu duygularla başa çıkmak için destek aramak, geçmediklerinde, duruma göre aşırı olduğunda veya sizi şiddet içeren veya potansiyel olarak zararlı eylemlere yönlendirdiklerinde iyi bir fikir olabilir.
Endişeli veya müdahaleci düşünceler: Zaman zaman bir şeyler hakkında endişelenmek normaldir, ancak endişe günün önemli bir bölümünü kaplıyorsa veya fiziksel semptomlara neden oluyorsa, terapi bununla başa çıkmanıza yardımcı olabilir.
İlgisizlik: Olağan faaliyetlere, çevrenizdeki dünyaya veya genel olarak hayata olan ilginizi kaybetmek, depresyon veya anksiyete gibi zihinsel sağlık sorunlarına işaret edebilir.
Umutsuzluk: Umudunuzu veya motivasyonunuzu kaybetmek veya geleceğiniz yokmuş gibi hissetmek, depresyon veya başka bir zihinsel sağlık durumunu gösterebilir. Özellikle bir zorluk döneminden sonra zaman zaman umutsuz hissetmek nadir değildir. Ancak devam ettiğinde intihar düşüncelerine yol açabilir.
Sosyal geri çekilme: Pek çok insan en azından bir süre yalnız kalabildiklerinde kendilerini daha iyi hissederler. İçine kapanık insanlar diğerlerinden daha fazla yalnız kalmaya ihtiyaç duyabilirler. Ancak başkalarının yanında sıkıntılı hissediyorsanız veya diğer insanlarla birlikte olmaktan korkuyorsanız, terapi bu duyguları anlamanıza ve bunlarla başa çıkmanıza yardımcı olabilir.