Neden Yirmi Yaş Dişleri Gömük Kalır?

Yazar Ece Tatar SidalDiş Hekimi • 29 Nisan 2020 • Yorumlar:

Bu dişlerin gömük kalmasının nedenini ile ilgili değişik görüşler vardır.Bu teorilerden en çok kabul göreni şu şekilde açıklanabilir.Bizden önceki nesiller daha sert yiyeceklerle besleniyorlardı.Bunun sonucu olarak da iyi öğütebilmek için fazla dişe ihtiyaç duyuyorlardı.Ancak günümüzde yeme alışkanlıkları değişti ve insanlar giderek daha yumuşak gıdalarla besleniyorlar.Bu nedenle insanların çene yapısı evrim geçirerek küçülüyor.Yeni nesillerde giderek çene kavsinin küçülmesi ,20 yaş dişlerin gömük kalmasına veya hiç oluşmamasına neden olmaktadır.

20.yaş dişlerinin zararları nelerdir?

  • Öndeki dişleri sıkıştırarak çapraşıklığa neden olabilirler.

  • Öndeki dişte çürüğe neden olabilirler. 

  •  İltihap oluşturup şiddetli ağrılara ve şişliğe neden olabilirler.

  • Oluşan  iltihap , kana karışıp ; kalp , böbrek , beyin , eklemler gibi organlara yerleşebilir ve hayati tehlike yaratabilir. 

Yirmilik dişlerin çekilmesi için en uygun zaman nedir?
Gömük ve kötü pozisyonlu bir 20 yaş dişi rahatsızlığa  yol açsın ya da açmasın 14 ila 22 yaşları arasında çekilmelidir.Erken yaşlardaki operasyonlar  daha kolay gerçekleştirilir ve iyileşme daha çabuk olur. İleriki yaşlarda operasyonlar  zorlaşır ve  iyileşme dönemi  uzar.

Her yirmi yaş dişi çekilmeli midir? 

Doğru pozizyonda yerini almış 20 yaş dişin çekilmesine gerek yoktur.Ancak eğri çıkmış veya çıkmaya çalışan bir yirmi yaş dişi yanındaki dişe zarar verebileceği düşünülüyorsa çekilmelidir.Gömük kalmış ancak hastaya hiçbir ağrı veya rahatsızlık vermeyen  yirmi yaş dişleri de çekilmelidir.Gömük kalmış her dişin kist oluşturabilme ihtimali vardır.

Ağrı veya şişlik oluştuğunda antibiyotik kullanmak doğru mudur?

Ağrı veya şişlik oluşması iltihap oluştuğunu gösterir.Bu durumda  dişhekimi çekim öncesi hastasına uygun antibiyotiği önerecektir.Antibiyotik kullanımı bitmeden diş çekimi yapılmalıdır.Antibiyotik kullanımına bağlı olarak şikayetlerin geçmesine adlanılmamalı ve  diş çekiminden vazgeçilmemelidir. Aksi halde şikayetler daha şiddetli şekilde tekrarlayacaktır.

Diğer diş çekimlerinden farklı mıdır? 

20 yaş dişinin çekimi için kullanılan anestezi çeşidi diğer dişler için kullanılanlar ile aynıdır.Yirmilik dişin konum,şekil ve boyutuna bağlı olarak operasyon süresi  ve kullanılan teknik değişebilir.Zor bir çekimden sonra hafif bir şişlik, ağrı ve kanama olabilir.Diş Hekiminin alacağı önlemler ve bulunacağı tavsiyeler yan etkileri minimalize eder.

 

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yazar

Ece Tatar Sidal Diş Hekimi, Protetik Diş Tedavisi Dr. Dt.

Randevu al Profili görüntüleyin

Yorumlar: (0)