Neden Yulaf Tüketmeliyim?
Yazar Nebahat Yıldırım • Diyetisyen • 25 Ağustos 2021 • Yorumlar:
Yulaf, “Avena Sativa” adıyla bilinen bir tahıldır. Dünyada en sağlıklı tahıllar arasında yer almaktadır. Günlük hayatımız da pek tercih etmesek de genellikle kahvaltılarda lapa olarak kullanılır. Bunun dışında ekmek, bisküvi, kurabiye, probiyotik içecekler, kahvaltı gevrekleri, bebek mamaları gibi besinlerde de kullanılabilmektedir. 100 gr yulaf ise yaklaşık 10.6 gr lif içermektedir. İçeriğinde hem çözünür hem de çözünmez lif bulundurmaktadır. Yulafın yağ içeriği diğer tahıllara göre daha yüksektir. İçerdiği yağın büyük kısmı ise doymamış yağ asitlerinden oluşur .Yapısında sadece vitamin ve mineralleri değil aynı zamanda güçlü bir antioksidan etki gösteren ve sadece yulafta bulunan avenantramidi de bulundurur. Bu güçlü antioksidanın damarlardaki inflamasyonu azaltarak kan basıncının düşmesine yardımcı olabileceği düşünülmektedir.
Yulafın Yararları
Yulaf, insan için çok fazla faydaya sahiptir. Kalp rahatsızlıklarından sindirim sorunlarına kadar çoğu rahatsızlığı iyileştirici özelliği vardır. Yulaf hakkında bilinen bazı faydalar şunlardır:
-
Kalp rahatsızlıklarına karşı savaşır.
-
Kötü kolesterolü düşürür.
-
Enerji verici bir yiyecektir.
-
Kolon kanseri riskini azaltır.
-
Kanser hücrelerinin büyümesini engeller.
-
Bağışıklığı güçlendirir.
-
Beyaz kan hücrelerinin hareketlerini artırır. Bu da kişinin hastalanmasını engeller.
-
Yulaf, doyurucudur. Bundan dolayı zayıflamak isteyen kişiler için çok yararlıdır.
-
Kabızlığı engeller.
-
Kan şekerini düzenler.
-
Cilt için pek çok faydası bulunmaktadır.
Yulafın Zararları
-
Yulaf çoğu hastalığa iyi gelen ve bilinen herhangi bir zararı olmayan bir yiyecektir. Ancak bazı kişilerde bazı rahatsızlıklara yol açabilir. Bunlar:
-
Şişkinlik
-
Gaz
-
Ancak avenin duyarlılığına sahip bir kişi için yulaf tehlikelidir. Bu kişiler yulaf tüketmemelidirler. Tüketmeleri durumunda sindirim sistemi hastalıkları yaşayabilirler.