Nöral Terapi
Yazar Yasemin Soytürk • Fizik Tedavi Uzmanı • 28 Ağustos 2019 • Yorumlar:
Nöral terapi, akut ve kronik ağrı, kronik hastalıklar ve yaralanmaları tedavi etmek için kullanılır. İlk olarak Almanya’da geliştirilmiştir ve birçok Avrupa ülkesinde de ağrıyı iyileştirmek için ana tedavi haline gelmiştir. Hastalıkların oluşum sürecinde vücuttaki farklı dokular arasında elektrokimyasal iletişim bozulur. Bu bozulma, ağrı yollarında uzun süre devam eden rahatsızlıklara yol açabilir ve zamanla bu yanlış iletişim kronik ağrıya dönüşür. Nöral terapi bu iletişim bozukluğunu düzeltir.
Nöral terapi tanım olarak lokal anestetik madde kullanılarak, bozulmuş olan beden fonksiyonlarının, otonom sinir sisteminin uyarılması sonucunda, organizmanın tekrar regülasyonunun sağlanmasıyla beden fonksiyonlarının yeniden normale döndürülmesini sağlayan tedavi yöntemidir.
Nöral terapi eksiği yerine koyamaz. Anatomik defekt varsa nöral terapi yapamazsınız. Mevcut olan ve bozulmuş olan nöral terapi ile yeniden düzenlenir. Bu yüzden regülasyon tedavisi yani düzenleme tedavisi denir.
Nöral terapi, vücudun elektrofizyolojisindeki rahatsızlıkların neden olduğu hastalıkları ve ağrıları teşhis etme ve tedavi etme yöntemidir. “Bozucu alan” olarak adlandırılan bu elektriksel rahatsızlıklar, hücre zarı dengesizliğinin belirtileridir ve anormal otonomik sinir sistemi tepkilerini tetikler. Bozucu alanlar, skarlar, otonomik gangliyonlar, dişler, iç organlar veya lokal doku tahrişinin olduğu diğer yerlerde bulunabilir. Bozucu alanlar, çevre dokulara göre daha düşük veya daha yüksek elektrik potansiyeline sahiptir. Akımlar, yüksek voltaj alanlarından düşük voltaj alanlarına akar ve kafa karıştırıcı sinyalleri vücudun sinir sistemine gönderirler. Vücut bazen uygun olmayan yollarla reaksiyona girer, bu da değişmiş otonom sinir sistemi dengesi, kronik ağrı ve / veya disfonksiyon ile sonuçlanır. Bozucu alanlar vücudun hemen hemen her yerinde bulunabilir ve sıklıkla hastanın şikayet ettiği noktadan uzaktır. Örneğin, eski ameliyat skarı migren baş ağrısına neden olabilir veya bir diş sıkıntısı kronik bel ağrısı neden olabilir.
Nöral Terapi Doktorları
NÖRAL TERAPİ NEDİR?
Nöral terapi vücudun belli bölgelerine lokal anestetik enjekte edilerek yapılan tamamlayıcı tedavi türüdür.
Hastalıklarda sinir sisteminde işlev bozukluğu olur ve nöral terapi sinir sistemindeki işlev bozukluğunu normalleştirir. Sinir sistemi içerisinde, iki farklı ve zıt sistem vardır: sempatik sistem ve parasempatik sistem. Parasempatik sistem, sindirim, dinlenme, onarım ve cinsel işlevden sorumludur. Sempatik sistem, yaralanmalar ve ağrılar sırasında bizi korumak da dahil olmak üzere savaş ve kaç cevabımızdan sorumludur. Bir kişide kronik ağrı ya da kronik hastalık varsa ‘sempatik’ baskındır, yani sempatik sistem, gün boyunca çoğu zaman işleyen en önemli sistem haline gelir. Devam eden sempatik baskınlık kişinin iyileşme yeteneğini ciddi biçimde engeller ve vücutta kronik olarak yangısal sürecin oluşmasına neden olur. Nöral terapi sinir sistemini, iyileşmeyi ve onarmayı destekleyen parasempatik duruma kaydırır. Cildimizin epidermis tabakası ağrıyı algılayan sinir liflerinin yoğun olduğu alandır. Nöral terapi özellikle bu bölgeye prokain yani lokal anestezik enjekte edilerek yapılır. Lokal anestezikler hastalığın sürecine göre otonomik gangliyon, periferik sinirler, yara izleri, salgı bezleri, tetik noktaları ve diğer dokulara da enjekte edilir.
NÖRAL TERAPİ NASIL YAPILIR?
Nöral terapi enjeksiyonunun hangi noktalara yapılacağı ayrıntılı bir hikaye ve fizik muayene sonucuna göre karar verilir. Hastanın probleminden önce bir yaralanma, ameliyat veya hastalık olup olmadığına bakılır. Hastanın kas gücü test edilirken olası sorunlu noktalar palpe edilir. Bir bozucu alan bulunursa, lokal anestetik(prokain) enjekte edilerek kolayca tedavi edilebilir. Lokal anestezikler, hücre membranı stabilizatörleridir. NÖRAL TERAPİ uygulamalarında cildi uyarmak için sıklıkla ince, insülin iğneleri kullanılır. Bazı durumlarda derin enjeksiyonlar yapmak gerekebilir.
NÖRAL TERAPİ HANGİ HASTALIKLARDA UYGULANIR?
Boyun, sırt ve bel ağrıları
Boyun ve bel fıtığı
Karpal tünel sendromu gibi sinir sıkışmaları
Kas romatizması
Hormonal bozukluklar
Tonsillit gibi sık tekrarlayan hastalıklar
Tiroid hastalıkları
Migren
Ameliyat izleri
Omurga kireçlenmeleri
Kireçlenme
Omuz sıkışma sendromu
Tenisçi dirseği dediğimiz kas tendon problemleri
Kol ve bacak ağrıları
Başağrısı
Kas gerilmeleri
Kas düğümlenmeleri
Diz ağrısı başta olmak üzere her türlü eklem ağrısı
Topuk dikeni
Diz kireçlenmesi
Kalça kireçlenmesi
Fibromiyalji sendromu
Omuz ağrısı
Omuz kas yırtıkları
Menisküs yırtığı
Priformis sendromu
Fibrozit
Omuz impingment sendromu(omuz sıkışma sendromu)
Kas krampları
Boyun düzleşmesi
Bel düzleşmesi
Omurga eğrilikleri
Duruş bozuklukları
Bel kayması
Faset eklem sendromu
Bel tutulması
Boyun tutulması
NÖRAL TERAPİ KAÇ SEANS YAPILIR?
Nöral terapinin kaç seans yapılacağı kişiden kişiye değişmektedir. Ayrıntılı fonksiyonel muayene sonucu karar verildir. Eğer nöral terapi, tedavi seçeneği olarak tek başına kullanılacaksa seans sayısı 4-15 seans arasında değişir. Ama manuel terapi, kuru iğne, akupunktur gibi diğer tamamlayıcı tedavi yöntemleri de eklenecekse seans sayısı azalmaktadır.