Nöralterapi Nedir?
Yazar Fatma Akkan • Nörolog • 27 Mayıs 2021 • Yorumlar:
Nöralterapi, 1920'li yıllarda Huneke soyadını taşıyan iki Alman doktorun keşfettiği, ağrı ve hastalıkların tedavisi için dokulara, sinir bölgelerine, tetik noktalara, yara skarlarına ( izlerine), ve çeşitli akupunktur noktalarına sulandırılmış lokal anestezik maddelerin zerk edilmesi yoluyla uygulanan bir tedavi yöntemidir.
Sağlıklı bir kişinin vücudu otomatik olarak doğru çalışır. Vücut iç ve dış değişikliklere karşı en kısa zamanda ve en az enerji kullanarak bu düzeni korumaya çalışır biz buna regülasyon kapasitesi diyoruz. Vücut regülasyonu vejetatif sinir sistemi denilen parasempatik ve sempatik sinirlerle otomatik olarak sağlanır. Parasempatik ve sempatik sistem çoğunlukla birbirine zıt olarak çalışır. Regülasyonun sürdürülmesinde gösterilen sürekli çaba, tüm organ, kas, sinir, bağ dokusu ve deri şebekelerinin olumsuz uyarılardan uzak kalmasını sağlar. Regülasyon kapasitesi iç ve dıştan gelen uyarılarla başa çıkamadığı ve kapasitenin aşıldığı durumlarda ( stress, bedensel ve ruhsal travmalar, beslenme bozuklukları, ilaçlar, aşılar gibi..) hastalık belirtileri ortaya çıkmaya başlar.
Aslında hastalıklar ortaya çıkmadan önce, vücut alarm vermeye başlar. Genellikle bu durumlar, modern tıbbın açıklayamadığı ve psikolojik olarak değerlendirilen şikayetlerdir. Bu şikayetlerin en yaygın olanları; genellikle sebebi bulunamayan ağrı, uyuşukluk, kulak çınlaması, başdönmesi, alerji, terleme bozuklukları, barsak şikayetleri, uyku bozuklukları, sürekli yorgunluk hali ve enerji kaybı, cinsel işlev bozuklukları, bağışıklık sistemi bozuklukları (sık hastalanmak gibi..) ciltte renk değişiklikleridir.
Normalde sağlıklı bir beden bu disfonksiyonları ortadan kaldırmaya çalışır, ancak yarardan çok zarara maruz kalan bedenin kendini iyileştirme kapasitesi yetersiz kalırsa, ilk olarak yukarıda saydığımız disfonksiyonlar oluşmaya başlar ve ardından da Diyabet, yüksek tansiyon, troid hastalıkları, romatizmal ve bağ doku hastalıkları gibi kronik hastalıklar gelişmeye başlar.
İşte nöralterapi, vücudun kendi kendine yapması gereken fakat aşırı yüklenmeden dolayı yapamadığı iyileştirme etkisini açığa çıkararak, bu sorunların ortadan kalkmasını sağlayarak, kronik hastalıkların ortaya çıkmasını engeller.
Bozucu Alan Nedir?
Bozucu alanlar, hastalık ortaya çıkarmadan önce insanlarda verimliliğin azalması, genel kırgınlık, kronik yorgunluk, İmmün mekanizmasının bozulması ( Bağışıklık sisteminin ), alerji, barsak sorunları, sebebi belli olmayan ağrılar gibi sorunların ortaya çıkmasına sebep olan, vücudun bütünlüğünü bozan girişimler ya da fiziksel ve ruhsal travmalardır.
En sık görülen bozucu alanlar; geçirilmiş olan ameliyatlar, geçirilmiş trafik kazaları, kullanılmış ilaçlar,barsak florasındaki bozulmalar, yaptırdığımız diş tedavileri ya da gömülü diş, doğum, küretaj,özelliklede sezaryen ile yapılmış doğumlar, aşılar, beslenme bozukluğu, tattoo ( dövme), yanıklar ve bunlar gibi vücudu etkileyen tüm olaylar sayılabilir.
Nöralterapinin Yan Etkisi Var Mıdır?
Vücudun otoregülasyonunu düzenleyen bir tedavi olan nöralterapi, ilaç tedavisi değildir. Bu nedenle de hiçbir yan etkisi yoktur.
Nöralterapi Ne zaman, Ne ile ve Nasıl Yapılır?
Nöralterapi, genellikle 7-10 gün ara ile uygulanır. Tedavi seansları her hastada farklıdır. Bunun sebebide geçirilen hastalığın şiddeti ve hastaların iyileşme kabiliyetlerinin farklı olmasındandır.Bu nedenle Nöralterapi 1. ila 5. seans arasında etki göstermeye başlar.
Nöral terapi, vücuda yapılan iğne tedavileri ile karıştırılmamalıdır. Diğer tedavilerde dokuya ilaç verilir. Nöral terapide ise iğneler çoğunlukla cilt içine, akupunktur bölgelerine ve omurilik segmentlerine yapılır ve ilaç özelliği olmayan sulandırılmış lokal anestetik madde kullanılır.
Nöralterapi, Hangi Hastalık ve Durumlarda Uygulanır?
Migren başta olmak üzere tüm baş ağrıları, fibromiyalji, boyun, sırt ve bel ağrıları, Boyun ve bel fıtıkları; ,diz , kalça ve omuz ağrıları; sinir sıkışmaları, alt ekstremite dolaşım bozukluğu, yüz felci, Trigeminal nevralji, baş dönmeleri, kulak çınlaması, nevralji, Huzursuz bacak sendromu, Stres ve kaygı bozukluğu, uyku bozukluğu, zona sekeli, kronik yorgunluk sendromu, cinsel işlev bozuklukları, alerjiler, terleme bozuklukları, dismenore ( adet sancısı), ameliyat ve yanık izleri
Nöralterapi Kimlere Uygulanmaz ?
Hamile ve emziren anneler dahi herkese uygulanabilir. Sadece myastenia graves kas hastalarında ve malignite ( kanser) tedavisi alan hastalarda uygulanmaz. Kan sulandırıcı ilaç kullananlarda sadece bazı uygulamalarda dikkatli olunmalıdır.