Normal (Doğal) Doğum
Yazar Yeşim Bayoğlu Tekin • 19 Eylül 2024 • Yorumlar:
Anne olmak bir kadının sahip olabileceği en kıymetli deneyimlerden biri ve kadına sunulan bir armağandır. Gebelik sürecinde yaşanılan bu tatlı heyecan yerini doğum yaklaştıkça endişelere bırakmaktadır. Anne adayı doğum sürecinin zorlukları, doğum ağrısıyla baş edememenin korkuları, bu süreçte oluşabilecek beklenmedik durumlar ve bebeğinin bundan zarar görebilme endişesi ile doğum eylemini olumsuz duygular ile karşılamaktadır. Tabi ki geçmişte yaşanılan ya da şahit olunan kötü tecrübeler, toplumun doğum olayının doğallığından uzaklaşması da anne adayının bu doğal süreci endişe içinde yaşamasında önemli rol oynamaktadır. Aslında doğum süreci içgüdüsel bir olaydır. Ne kadar az müdahale edilirse süreç o kadar kolay ve sıkıntısız ilerlemektedir.
Kadın bedeninde doğumun başlaması ve sağlıklı ilerlemesi için gerekli hormonlar salgılanmaktadır. Bunlardan en önemlisi oksitosin denilen hormondur. Aslında bu bağlanma ve güven duygusunun hormonudur. Anne adayında doğal olarak salgılandığında doğum sancıları kendiliğinden başlamakta ve doğum süreci sorunsuz ilerlemektedir.
Doğumun belirtileri nelerdir?
Gebeliğin 37. Haftasından bebek miyada ulaştığı için doğumu ertelemek için herhangi bir tedavi uygulanmaz. Düzenli aralıklarla gelen kasılmalar, kanlı sulu akıntı, su gelişi doğumun başlangıcının işareti olabilir. Ancak rahmin doğuma hazırlandığı bu süreçte bazen yalancı sancılar doğum sancıları ile karışabilir ve anneyi endişelendirebilir. Yalancı doğum kasılmaları düzensiz aralıklarla gelir, sıklığı artmaz ve istirahat etmek sıvı tüketmek ve ağrı kesiciler ile geçer. Ancak gerçek doğum kasılmaları düzenli aralıklarla gelir ve zaman içinde sıklığı artmaya başlar. Kasılma sıklığı 10 dakikadan daha sık gelmeye başlamışsa mutlaka rahim ağzı açıklığının değerlendirilmesi gereklidir. Doğum kasılmaları belden başlayarak kasıklara doğru yayılır. Aynı zamanda rahmin sertleşip toplandığını elle hissedebilirsiniz. Kasılma dışında doğumun en önemli belirtisi nişan dediğimiz sümüksü kanla karışık akıntıdır. Aslında nişan bebeğin anneye gönderdiği ‘yola çıktım geliyorum’ mesajıdır. Nişan gelmesi ile doğum arasındaki süre birkaç saat ile birkaç gün arasında değişebilir. Nişan rahim ağzının açılmasının ilk belirtilerindendir.
Su gelişi bazen kasılmalar başlamadan su kesesi açılabilir. 37 haftadan sonra gerçekleşirsen doğum durdurulmaz. Rahim ağzı açılmadan su kesesi açılmış ise bir süre doğum dalgalarının sıklaşması ve doğumun kendiliğinden başlanması beklenebilir. Ancak bu süreç hastanede takip edilmeli ve süreç uzar ise kasılmaları başlatmak için tedavi uygulamak gerekebilir.