NÖROLOJİK REHABİLİTASYON
Yazar Muhammet Sadıç • Fizyoterapist • 2 Eylül 2017 • Yorumlar:
Nörolojik Rehabilitasyon, periferik ve merkezi sinir sisteminin hasarlandığı durumlarda yapılır. Travmalar, enfeksiyonlar, yapısal deformasyonlar, dolaşım problemi ile ortaya çıkan inme ve travma sonucu ortaya çıkan omurilik felci gibi gibi nörolojik hastalıklarda, nörolojik rehabilitasyon mutlaka yapılmalıdır. Hastanın yeniden olabilecek en üst fonksiyonel seviyeye ulaşması için birebir egzersiz çalışmaları ve nörolojik rehabilitasyonda yer alan çeşitli ekipmanları kullanarak rehabilitasyon süreci gerçekleşir.
Yeterli bir nörolojik muayene ve takip sonucu yapılacak olan nörolojik rehabilitasyon adı altındaki tedavi programı, mutlaka hastaya özgü olmalı ve bu program dahilinde hastanın iyileşme süreci çok yakından izlenmeli ve gerekiyorsa değişiklikler yapılmalıdır. Nörolojik rehabilitasyon programı ile hasta bir bütün olarak ele alınır ve fiziksel, duygusal ve sosyal olarak en üst seviyeye getirilmeye çalışılır. Hasta ne durumda olursa olsun rehabilitasyonun ilk gününden itibaren maksimum bağımsızlık seviyesine ulaşmak için iş-uğraşı terapisi başlar ve en üst düzey motivasyonla sürdürülür.
- Hangi hastalıklarda nörolojik rehabilitasyon yapılmalıdır?
-Dolaşım sistemi problemleri: Felç (İnme), geçici iskemik atak, beyin kanamaları,
-Enfeksiyonlar: Menenjit, Ensefalitis, Çocuk felci ve omurilik hattında yer alan apseler,
-Yapısal, travmatik veya nörömuskuler hastalıklar: Beyin ve omurilik tümorleri, nöropatiler, kas distrofileri (Myasthenia gravis ve Gullian-Barre gibi)
-Fonksiyonel hastalıklar: aBşağrısı, nöbetsel durumlar, baş dönmesi ve nevralji gibi sinir ağrıları
-Dejeneratif hastalıklar: Parkinson, MS, ALS, Huntington Kore ve Alzheimer hastalığı
- Nörolojik rehabilitasyon programında uygulanan tedaviler
1-Hasta eğitimi
2-İlaç tedavileri
3-Rehabilitasyon programı
4-Standart egzersizler; eklem hareket açıklığı egzersizleri, kas güçlendirme egzersizleri, denge ve
koordinasyon eğitimi, yürüyüş eğitimi
5-Nörofizyolojik egzersizler; felç geçiren hastaya özel olarak uygulanan beyin iyileşmesini tetikleyenegzersizler
6-Elektrik stimülasyonu
7-Zorunlu kullanım tedavisi (Kısıtlanmayla geliştirilen hareket tedavisi): Hastanın felçli kolunu kullanmaya zorlanması için geliştirilmiş bir tedavi yöntemidir. Sağlam kolun omuz askısı ve eldivenle kısıtlanarak felçli kolun fonksiyonel görev ve aktivitelerde yoğun ve tekrarlayıcı olarak kullanımını sağlanır.
Eşlik eden problemlerin tedavisi:Yutma rehabilitasyonu, solunum rehabilitasyonu, cilt bakımı, mesane ve barsak rehabilitasyonu, konuşma tedavisi, spastisite tedavisi gibi.