Nöropatik Ağrı
Yazar Kader Keskinbora • Algoloji Doktoru • 16 Mayıs 2017 • Yorumlar:
Nöropatik ağrı; beyin ya da omurilikte yani merkezi, çevresel sinir sisteminin hasar görmesinden sonra ortaya çıkan ağrı türüdür. Çoğunlukla ilk olarak, bacak ve ayaklarda hissedilir. Çevresel ve merkezi sinir sistemi arasında oluşan çapraz etkilerle ortaya çıkan nöropatik ağrı, hastalar tarafından farklı şekillerde tanımlanmaktadır.
Tanımlanmasına yardımcı olarak kullanılan en sık sözcüler ise, ağrının batıcı, yakıcı, delici, iğneleyici tarzında olduğudur. Ağrı oldukça şiddetli ve uzun süreli olabilmektedir. Bir takım bilinen ağrı kesiciler bu tip ağrılara çare olmazlar.
Diğer bir çok ağrının aksine nöropatik ağrı geceleri daha fazla hissedilir. Nöropatik ağrıya, diyabet, zona gibi enfeksiyon hastalıkları, böbrek yetmezliği, bazı damar hastalıkları, bir takım nörolojik hastalıklar, alkoliklik ve kanser neden olabilir. Bu tip rahatsızlıkları olan kişilerde uzun süreli bir ağrılarda, bunun nöropatik ağrı olabileceği düşünülmelidir.
Nöropatik ağrı teşhisinde, ağrının niteliği, şiddet ve nerelerde görüldüğü, ağrıya eşlik eden bir takım farklı hastalıklar göz önünde bulundurularak araştırılmalıdır. En güvenli kanıt ise hastanın anlatımı ve hikayesidir.
Nöropatik ağrıya neden olan hastalıkların tedavi edilmesi, örneğin şeker hastalarında kan şekeri kontrolü çok önemli bir noktadır. Tedavi yöntemlerinden en önemlisi ağız yoluyla verilen ilaçlardır. Bilindik ağrı kesiciler nöropatik ağrıya derman olmazlar. Fakat günümüzde daha etkin ve farklı tedavi teknikleri bulunmakta ve bunlar hastaya uygulanmaktadır. Bütün bu tedavi yöntemleri dışında stresi azaltıcı, davranışsal terapilerde ağrıyı azaltmakta yardımcı olacaktır.