Obezite Cerrahisi Nedir?
Yazar Recep Uğur Gül • 27 Aralık 2018 • Yorumlar:
Obezite Cerrahisi Nedir?
Diğer zayıflama yöntemleriyle kalıcı kilo veremeyen hastaları, kalıcı şekilde zayıflatmayı amaçlayan ameliyatlardır.
Günümüzde yapılan obezite ameliyatları oldukça iyi sonuçlar vermektedir. Hastalarda görülebilecek olan komplikasyonlar önemli ölçüde azalmış ve hastaların ameliyat sonrası iyileşme süreleri de kısalmıştır.
Obezite Cerrahisi Kimler İçin Uygundur?
• Endokrinolog, dahiliye uzmanı ve diyetisyen kontrolünde uzun süre diyet - egzersiz yapıp başarılı olamayanlar
• Vücut kitle indeksi 40’ tan büyük olan kişiler
• Vücut kitle indeksi 35’ ten büyük hipertansiyon, şeker gibi ek hastalığı olanlar
Obezite Cerrahisinde Hangi Ameliyatlar Yapılır?
Mide Balonu: Mide balonu obezite tedavisinde uygulanan etkili yöntemlerdendir. Balon mideye gastroskopi ile sönük bir biçimde yerleştirilir daha sonra midede içine serum fizyolojik konarak şişirilir. İhtiyaca göre balonun içindeki sıvı artırılıp azaltılabilir. Balon mide içinde serbestçe hareket edebilir. Ancak balon tedavisi kalıcı değildir. Balonun hastanın ihtiyacına göre 6-12 ay içinde çıkarılması gerekir. Balon midede iken hasta fazla yiyemez. Bu şekilde kilo kaybı olur. Balonun midede olduğu süre içerisinde diyetisyenden de destek alarak hastanın yeme alışkanlığı değiştirilmeye çalışılır.
Tüp Mide (Sleeve Gastrektomi): Sleeve gastrektominin en büyük avantajı sindirim sisteminin doğal yolunda herhangi bir değişiklik yapılmamasıdır. Mide fonksiyonlarında bir değişiklik olmaz, sadece mide hacmi küçülür. Dolayısıyla az miktarda da olsa normal olarak her tür gıda tüketilebilir. Ameliyatla açlık hormonu olarak bilinen ghrelin hormonunun salgılandığı bölge de çıkarıldığı için, tüp mide ameliyatı olan hastalarda ameliyat öncesine göre çok daha az açlık hissi oluşur. Emilim etkilenmediği için ameliyat sonrası vitamin ve mineral eksikliği de diğer obezite ameliyatlarına oranla çok daha azdır.
Mini Gastrik Bypass: Mini gastrik bypass, hem mide hacmini azaltarak kısıtlayıcı etki yapan, hem de alınan besinlerin emilimini azaltan bir ameliyattır. Tansiyon yüksekliği ve şeker hastalığı gibi obeziteye bağlı metabolik hastalıkların tedavisinde de çok etkilidir.
R-Y Gastrik Bypass:Mini Gastrik Bypass’ dan farkı, safra reflüsünü engelleyen bir safra saptırıcı bağlantı taşımasıdır. Küçülen mide ile alınan gıda miktarı, Bypass ile de gıdaların emilimi azaltılmış olmaktadır.
Mide Katlama Ameliyatı (Gastrik Plikasyon): Mide Katlama, yani Gastrik Plikasyon midenin uzunlamasına daraltılması prensibine dayanan bir ameliyattır. İnce bağırsak emiliminin bozulmaması, doku çıkarılmaması temel avantajlarıdır. Tüp mide işleminden farklı olarak “Ghrelin” adı verilen ve açlık hissimizi tetikleyen hormon seviyeleri üzerinde herhangi bir azalmaya neden olmaz. Etkinliği tüp mide ameliyatlarından daha düşüktür. “Geri çevrilebilir” bir ameliyat olarak lanse edilse de geri döndürme işlemi sıkıntılı ve zor bir işlemdir.
Obezite Ameliyatı Öncesi Hazırlık Nasıldır?
Obezite ameliyatı olacak her hastaya öncelikle çok kapsamlı kan testleri, tüm batın ultrasonografisi ve gastroskopi yapılır. Hasta; obezite cerrahisi, anestezi, endokrinoloji, psikiyatri, kardiyoloji ve göğüs hastalıkları uzmanları tarafından da muayene edilir.
Tetkikler ve muayeneler tamamlandıktan sonra obezite tedavi ekibi, Obezite cerrahı başkanlığında toplanır. Hastayı ve sonuçlarını değerlendirir. Hastanın obezite ameliyatı olup olamamasına, olacaksa hangi obezite ameliyatını olacağına karar verilir.
Ameliyat Sonrası Dönem
• Ameliyat sonrası dönemde her şey olağan seyreder ise hastanede yatış süreniz 2-3 gün olacaktır.
• Önce ağızdan sıvı gıdalara başlanacaktır. Sıvı beslenmeyi takiben taburcu işlemleriniz yapılacaktır.
• Taburculuk sonrası dönemde beslenme ve günlük aktivitelere ait ayrıntılı bir bilgilendirilme sözlü ve yazılı olarak sağlanacaktır.
Uzun Dönem Tekrar Kilo Alınması
Beslenmesine dikkat etmeyen bir kısım hastalarda ameliyattan sonra geride bırakılan mide tekrar genişleyebilir. Bu durumlarda hasta bir miktar kilo alabilir.
Obezite cerrahisi sonrası uzun dönemde tekrar aynı miktarda kilo alma olasılığı % 3-4’ tür.