Obezite Nedir?
Yazar Ali Polat • Endokrinolog Ve Metabolizma Hastalıkları Dokt • 17 Eylül 2017 • Yorumlar:
Gelişmiş ve gelişmekte olan ülkelerde görülen en yaygın hastalıklardan biri olan obeziteye mercek tutmak gerek. Obezite tanım olarak bedendeki yağ kütlesinin yağsız olan kütleye oranının aşırı artması sonucu ortaya çıkan bir rahatsızlıktır. Bir başka deyişle boy uzunluğuna göre vücut ağırlığının arzu edilen düzeyin üstüne çıkması sonucuna obezite adı verilir. Dünya Sağlık Örgütü ise obeziteyi sağlığı bozacak şekilde vucutta aşırı yağ depolanması durumu olarak tanımlamıştır.
Bilindiği gibi beslenme anne karnından başlayarak yaşamın son anına kadar süren hayati bir ihtiyaçtır. Sanayi devriminden önceki süreçte temel problem yetersiz beslenme iken, sanayi devrimi sonrası gıda üretiminde ihtiyaç fazlasına ulaşıldı. Beslenmenin insan büyümesi, gelişmesi, sağlıklı ve uzun süre yaşaması ve üretken olabilmesi için gerekli bir adım olduğu unutuldu ve insan tüketime odaklandı.
Unutulmaması gereken nokta karın doyurmak dediğimiz eylemin açlığı bastırmak, canının çektiği her şeyi, o an ve tatmin duygusuna ulaşana kadar tüketmek anlamına gelmediğidir.
Her bireyin yaşına, genetik kodlarına, cinsiyetine, günlük fiziksel aktivitelerine ve metabolizma hızına bağlı olarak günlük alması gereken besin miktarı değişiklik göstermektedir. İdeal kiloda, sağlıklı ve uzun bir yaşam için alınan enerji miktarıyla harcanan enerji miktarı arasında bir denge kurulması şarttır.
Sağlıklı bir genç erkek bireyde vücut ağırlığının %15 ila 18’i yağ dokudan oluşmaktadır. Sağlıklı bir genç kadın birey için ise bu oran %20 ila %25 civarındadır. Alınan enerji ile harcanan enerji arasında denge kurulamazsa bu oran git gide artmaya başlar ve erkeklerde %25 kadınlarda ise %30’un üzerine çıkmasıyla beraber obezite hastalığını ortaya çıkarır.
Gelişen teknoloji de her ne kadar hayatımızı kolaylaştırsa da fiziksel aktivitemizi kısıtlayarak enerji harcamamızın önüne geçer. Bunun için gündelik hayatımızın içine keyif alabileceğimiz fiziksel aktiviteleri entegre etmek son derece önemlidir.
Eğer obezite hastalığına sahip bir bireyseniz, sağlıklı kilonuza bir an önce dönmeniz, şişmanlık diğer hastalıklara da davetiye çıkarmadan bir önlem almanız şarttır. Bunun için özellikle İzmir, Balıkesir ve Manisa obezite cerrahı arayışındaysanız Opr. doktor Ali Polat’a danışarak sizin için mide balonu, tüp mide operasyonu, gastrik bypass ve mini gastrik bypass gibi yöntemler arasından size en uygun obezite tedavisini seçebilirsiniz. Operasyon sonrasında da sağlıklı bir hayat tarzı benimseyerek uzun süren, dengeli ve sağlıklı bir hayatın perdesini aralamanız mümkün.