Obezite Tedavisinde Akupunktur
Yazar Hüseyin Avni Çöl • 25 Aralık 2018 • Yorumlar:
Obezite çağımızın önemli sorunlarından biri haline gelmiştir. İnsan doğasına uygun olmayan yaşam şeklinin kaçınılmaz sonudur. Sanayileşen toplumlar temel olarak doğadan uzaklaşmakta ve kişileri belirli kurallar altında birleştirmektedir. Uzun ofis çalışma saatleri, uzun süreli hareketsizlik, spor yapmama, dengesiz beslenme, işlenmiş ve genetiği değiştirilmiş gıda tüketimi gibi pek çok neden obeziteye zemin hazırlamaktadır.
Obezite, kas-eklem rahatsızlıkları ve kalp damar sorunları başta olmak üzere pek çok hastalığa neden olmaktadır. Genellikle şeker hastalığı (diyabet) eşlik eder. Yüksek tansiyon, kalp büyümesine neden olabilir. Beraberinde kozmetik ve psikolojik sorunlar olabilir.
Bütün bunlardan da anlaşılacağı gibi obeziteyle mücadele çok zorlu bir süreçtir. Pek çok değişkenin etkili olduğu bir durumdur. Bu değişkenler üzerinde yapılan düzeltmelerin kalıcı olması gerekir. Aksi takdirde “diyet ve akupunkturla verdiğim kiloları fazlasıyla geri aldım” ifadesi ağzımızdan dökülüverir.
Özetle; zayıflama, obeziteyle mücadele gibi algılanmalıdır. Kişinin boyuna ve yaşına uygun kiloya gelmesi için çalışılmalıdır. İdeal kiloya ulaşılınca da koruma programına girilmelidir. Bu süreçte mutlaka imkanlar çerçevesinde spor yapılmalıdır. Yani sadece akupunktur veya diyet değil yaşam şekli değişikliği hedeflenmelidir.
Akupunktur zayıflama sürecinde kişide oluşan halsizlik, yorgunluk, aşırı açlık hissi, ani tansiyon değişikliği gibi belirtilerin azalmasında yardımcı olur. Hatta bazı yayınlarda insülin direncinde de anlamlı değişimler olduğunu yazmaktadır.
Uygulamada kulak ve vücut kombinasyonu ile haftada 2-3 seanslık terapiler ve ayrıca kalıcı iğneler kullanılmaktadır. Devam eden seanslar kişinin durumuna göre aylık hatta 3 aylık dilimlere yayılabilir. Ayda 4-6 kilo zayıflama hedeflenir. Yani haftalık 1-1,5 kg… Tedavi başlangıcında akupunktura ek olarak mutlaka kişiye uygun, sürdürülebilir bir beslenme programı ve egzersiz programı başlanmalıdır. Egzersiz programı genellikle tempolu düz yürüyüşlerdir. Mutlaka kişinin kilosuna göre düzenli su tüketimi sağlanmalıdır.
İdeal kiloya inildiğinde bir diğer sorun bölgesel yağ kalıntıları, ciltte kırışma sarkmalardır. Eğer gerekirse bölgesel incelme amaçlı elektro akupunktur ya da mezoterapi uygulanabilir.
Yazar
Hüseyin Avni Çöl Fiziksel Tıp Ve Rehabilitasyon, Akupunktur, Kupa Terapi (Hacamat) Uzm. Dr.
Randevu al Profili görüntüleyinYorumlar: (0)
Yazar
Hüseyin Avni Çöl
Fiziksel Tıp Ve Rehabilitasyon, Akupunktur, Kupa Terapi (Hacamat) Uzm. Dr.