Obezite Tedavisinde Gastrik Bypass Ameliyatı ve Ameliyatla İlgili Yanlış Algılar
Yazar Recep Aktimur • 28 Kasım 2024 • Yorumlar:
Obezitenin tedavisinde dünya üzerinde en sık yapılan ameliyatlardan birisi olan gastrik bypass operasyonu hakkında gerçekleri yansıtmayan bir çok yanlış bilgi dolandığını görüyorum. İnsanlar gastrik bypass ameliyatlarında midenin direkt olarak kalın bağırsağa bağlandığını ve yenilen gıdaların anında ishal olarak dışarı çıktığını düşünüyorlar, ancak bu bilgi gerçekleri yansıtmıyor.
Gastrik bypass ameliyatlarında amaç, tüp mide ameliyatının gıda kısıtlamasına ek olarak ince bağırsağın özellikle ilk bölgelerindeki şeker ve yağ emiliminin hafifçe azaltılması ve dolayısıyla gıdalardan alınan kalorinin bir miktar daha az işlenmesini sağlayabilmek. Bu sebeple, tekrar kilo alma olasılığı bir tüp mide ameliyatına göre oldukça düşük oranlarda elde edilebiliyor ancak ne yazıkki imkansız değil. Bana ameliyat için başvuran kişilerden bir çoğu gastrik bypass ameliyatı olduklarında asla kilo almayacaklarını düşünüyorlar.
Benim de sizler gibi gönlümden bu bilginin gerçek olması geçiyor olsa da gastrik bypass yapılmış kişiler doğru beslenmedikleri taktirde, tüp mide hastası kadar yüksek oranda olmasa da tekrar kilo alma olasılığı taşıyorlar.
Bu ve benzeri bir çok temelsiz bilgi olduğunu biliyorum ve her gün bana başvuran hastalarımdan bu tarz bilgilerin nasıl kafa karıştırdığını görüyorum. Ameliyat olacak kişilerin ameliyatlar konusunda bilgi edinme istekleri çok normal ve çok mantıklı ancak bilgi alınan kaynakların motivasyonu hakkında fikir sahibi olmadan her bilgiyi kabul etmek gerçeklerin çarpıtılmasına sebep oluyor. Ben naçizane bu konudaki bilgileri değerlendirirken bilgi kaynağının ticari yaklaşımı olup olmamasına dikkat edilmesi gerektiğini düşünüyorum.
Sizleri ortamda gezen yanlış motivasyonlara bağlı temelsiz bilgilerden uzak tutmak ve tüm gerçekleri açıkça öğrenmenizi sağlayabilmek için yıllardır YouTube kanalımda acısıyla tatlısıyla ameliyatların iyi ve kötü yönlerini gerçekçi bir şekilde anlatıyorum
Sağlıkla kalın