OBEZİTE ve DİZ PROTEZİ

Yazar Gökçe MıkOrtopedi Ve Travmatoloji Uzmanı • 12 Ağustos 2017 • Yorumlar:

OBEZİTE ve DİZ PROTEZİ

Osteoartrit yani “Kireçlenme”, sıklıkla diz, kalça, ayak bileği ve ayak baş parmağında görülen bir rahatsızlıktır. Obeziteyle gelen hareketsiz yaşam ve beraberinde eklemlere binen aşırı yük nedeniyle obezite hastalarında hızlı ilerleyen ve ağrılı bir kireçlenme gelişir.

Hasta, hem aşırı kiloları nedeniyle, hem de kireçlenmenin yarattığı ağrılar sebebiyle günlük yaşamında daha da hareketsiz hale gelir ve günlük kalori kaybı önemli ölçüde düşer, böylece kilo artışı devam eder. Dolayısıyla bu durum "artan kilo=artan kireçlenme" şeklinde kısır döngü halini alır. Hastanın en kısa sürede hem aşırı kilolarından (Obezite hastalığından), hem de eklemlerindeki kireçlenme hastalığından kurtulması gerekmektedir.

Eklem ağrıları çeken obezite hastalarına, “kilo vermeleri koşuluyla ortopedik rahatsızlıklarını giderme” yaklaşımı modern ortopediye uygun değildir. Modern Ortopedi anlayışına göre, bir obezite hastasının öncelikle ortopedik rahatsızlıklarını gidermek ve hastayı hareket kısıtlılığına mahkum eden tüm eklem ve kireçlenme rahatsızlıklarından kurtarmak en doğru yaklaşımdır.

Özellikle diz veya kalça protezi ameliyatı (bazen kişilerde her ikisi birden gerekli olabilmektedir) sonrası bir obezite hastası, eklem hareket kabiliyetinde eski sağlığına kavuştuğunda, bir beslenme uzmanı takibinde düzenli beslenme programıyla kontrollü zayıflayabilir veya Bariatrik Cerrahi yöntemlerine başvurabilir.

2010 yılında benim de bizzat çalışmalarda bulunduğum New York HSS (Hospital for Special Surgery) de Dr.McLawhorn liderliğinde yapılan bir araştırmada, Diz Protezi Cerrahisi ve Bariatrik Cerrahi ( Mide Küçültme Cerrahisi) geçiren hastaların hayat kalitesinde çok büyük iyileşmeler tespit etmişlerdir. Hastaların mide küçültme ameliyatı sonrası kalori alımı azalırken, diz protezi ameliyatı sonrası sağlığına kavuşan eklemleri sayesinde hastalar rahat hareket etmekte ve kalori tüketimleri artmaktadır.

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yazar

Gökçe Mık Ortopedi Ve Travmatoloji Op. Dr.

Randevu al Profili görüntüleyin

Yorumlar: (0)