Obezite
Yazar Aylin Bolat • Diyetisyen • 23 Mart 2022 • Yorumlar:
Obezite en basit tanımıyla vücutta aşırı yağ artışıdır. Kilonuzun, boyunuzun karesine oranı vücut kitle indeksinizi verir ve bu değer 30’ un üzerindeyse obezite tanısı konulabilir. Obezite sigaradan sonra ölümlerin en önemli nedenidir ve beraberinde getirdiği birçok kronik hastalıkla birlikte sağlığı olumsuz etkilemekte yaşam kalitenizi düşürmektedir.
Neden kilo alıyoruz?
-
Yüksek kalorili beslenmek
-
Kontrolsüz yeme
-
Duygusal açlık
-
Atıştırma
-
Uyku eksikliği
-
Hareketsiz yaşam tarzı
-
Genetik
-
Hormonal bozukluklar
-
Hipotiroidizm
-
Polikistikover Sendromu--- Pcos linki
-
Osteoartrit veya hareketsizliğe sebep olacak herhangi bir durum
-
İlaçlar, steroidler ve doğum kontrol hapları
-
Mikrobiyota
-
Kronik yorgunluk
Yaşadığınız çevre ve alışkanlıklarınız obez olmanızdaki en büyük etkendir. Gününüzü nerede kiminle geçirdiğiniz ne yediğinizi ve ne kadar aktif olduğunuzu etkiler. Bu nedenle eğer kilo almaya yatkın bir genetiğiniz dönemsel kalori kısıtlayıcı diyetler ve detokslardan ziyade varsa davranış değişikliğine gitmeniz şart. Çok yiyorsanız ya da spor yapacak motivasyonu kendinizde bulamıyorsanız bir yerden başlamalı ve ufacık davranış değişiklerinin kilonuzda ve hayat kalitenizde yarattığı değişimlere bir an önce şahit olmalısınız.
Ruh haliniz tüm gününüzü, aylarınızı belki de en önemli anlarınızı etkiler. Çok mutluyum yemeliyim , canım çok sıkkın yemeliyim, depresyona girdim tatlı söylemeliyim.. Bunların tamamını bir kenara bırakın ve şunu sorgulayın gerçekten yemeye ihtiyacım var mı ? Cevabınız gerçekten evetse porsiyon kontrolü sağlayarak biraz ruhunuzu besleyebilir kendinizi ödüllendirebilirsiniz. Ancak cevaptan emin değilseniz o yiyeceğe ihtiyacınız yok demektir. Ayrıca kullanılan antidepresanlarında kilo alma riskini artırdığı bilinmektedir.
Sigara günümüzde ölüm nedenlerinin en önemli sebebi ancak sigarayı bırakırken diyet ve egzersize odaklanmayı unutmamalısınız. Aksi halde onun boşluğunu yüksek kalorili gıdalarla doldurmaya çalışırken kontrolsüz kilo alabilir ve obez bir bireye dönüşebilirsiniz.
Obezite beraberinde birçok hastalığı getiriyor!
Obez bireylerin tek sorunu sadece fazla kiloları değildir. Obez bireylerde aşırı kilo artışı beraberinde birçok sorunu getirir ve yaşam kalitenizi olumsuz etkiler. Bu hastalıklar:
-
Tip 2 Diyabet
-
Metabolik sendrom
-
Dislipidemi
-
Hipertansiyon
-
Kardiyovasküler hastalıklar ve mortalite
-
Non alkolik yağlı karaciğer hastalığı
-
Polikistik over sendromu
-
İnfertilite
-
Erkek Hipogonadizmi
-
Uyku Apne/Astım/Reaktif Hava Yolu Hastalıkları
-
Osteoartrit
-
Gastrointestinal Problemler
-
Safra Kesesi Taşı
-
Pankreatit
-
Depresyon ve diğer psikolojik sorunlar
-
Kanser
Obezite nasıl tedavi edilir?
Diyet değişiklikleri, artan fiziksel aktivite , yaşam tarzı değişikleri bu üç temel nokta ile obeziteden kurtulabilirsiniz. Obeziteye yönetmek daha sağlıklı bir yaşam tarzına bağlılığı gerektirir ve gereken zamanı kendize tanıyıp çaba gösterdiğinizde obeziteden kurtulmak için önünüzde bir engel kalmayacaktır. Size söylenen her şeyi doğru yapıyor ve sonuç alamıyor olabilirsiniz sabırlı olamanız ve yolununuzdan dönmemeniz gerekmektedir. Diyet yapmaya başladığınızda kısa vadede sonuç alamayabilirsiniz ancak bir süre sonra sağlığınıza ve ideal kilonuza kavuşacaksınız. Öncelikle neler yapmanız gerektiğini sağlıklı beslenme davranışlarını öğrenip sonra da size özgü diyet listenizle ilerlemeli doğru egzersizlerle desteklemeli ve sabretmeyi bilmelisiniz. Bu şartlar sağlandığında başarmanız için önünüzde hiçbir engel kalmayacaktır. Obeziteyi yönetmek sadece kilo vermek değil sağlığınızı iyileştirmektir