OBEZİTE
Yazar Serkan Tatlıağaç • İç Hastalıkları Uzmanı • 16 Ağustos 2017 • Yorumlar:
Dünya sağlık örgütü tarafından sağlığı bozacak ölçüde vücutta anormal veya aşırı yağ birikmesi olarak tanımlanan obezite dünya genelinde pek çok ülkede belirgin bir şekilde artış göstermektedir.Kalp-damar hastalıkları, diyabet, kas-iskelet sistemi hastalıkları, dislipidemi ve kansere yol açması nedeniyle obezite ciddi bir sağlık sorunu, hastalık haline gelmiştir.
Hareketsiz yaşam tarzı, aşırı ve yanlış beslenme alışkanlıkları, yetersiz fiziksel aktivite, kullanılan bazı ilaçlar (antidepresan,kortizol vb.), doğum sayısı,doğumlar arası süre, hormonal, metabolik, genetik, nörojenik faktörler ve psikolojik problemler obezitenin oluşmasında önemli rol oynamaktadır.
Obez hastaların tedavisinde, hastanın planlanan bir programı üstlenmesini sağlamak başarı için son derece önemlidir.Hastanın bıkkınlığa yönelmemesi için gerçekçi hedefler konulmalıdır. Pozitif yönde desteklenen davranış değişiklikleri, fiziksel aktivitenin arttırılması ve ilaç tedavisinin akılcı bir biçimde kullanılması gibi faktörlerin hepsi başarıda önemli bir role sahiptir.
Obezite VKİ'ne dayalı değerlendirilir.VKİ kg cinsinden ağırlığın,metre cinsinden boyun karesine bölünmesiyle hesaplanır.(kg/m2)
VKİ >25 kg/m2 Aşırı Kilolu,
VKİ >30 kg/m2 Obez olarak değerlendirilir.