Obsesif Kompulsif Bozukluk Nedir?
Yazar Burak Toprak • 2 Ağustos 2024 • Yorumlar:
Kişinin aklına bir anda gelen anlamsız olduğunu bilmesine rağmen bir zihninden uzaklaştıramadığı rahatsız edici düşünce, dürtüler dediğimiz obsesyonlar ile bu obsesyonla baş etmek için uyguladığı tekrarlayıcı davranışlar adını verdiğimiz kompulsiyonlardan oluşur. Kişi aklına gelen rahatsızlık ve kaygı uyandıran bu düşüncelerden uzaklaşmak için günün büyük bir bölümünde bu düşüncelerle uğraşır ve bu kişinin sosyal ve mesleki işlevselliğinin azalmasına neden olur.
Obsesif Kompulsif Bozukluk Belirtileri:
En Sık Görülen Obsesyonlar:
-
Kir,pislik, mikrop bulaşmasından korkma
-
Başkasına ya da kendine zarar vermekten korkma
-
Yanlış bir karar vermekten korkma
-
Toplu ortamlarda uygun davranmayıp rezil olacağından korkma
-
Düşünceleri nedeniyle günah işlemekten korkma
-
Düzen, simetri, kusursuzluk
-
Aşırı şüphe, kuçkuculuk
En Sık Görülen Kompulsiyonlar:
-
Sık sık el yıkama, duş alma, abdest alma
-
İnsanlarla tokalaşmama, kapı kollarına dokunmama
-
Ocak, kapı, pencere kontrol etme
-
İçinden sürekli sayı sayma
-
Sürekli eşyaları düzenleme
-
Belirli bir sayıya kadar dua etme
-
Değersiz eşyaları biriktirme
Obsesif Kompulsif Bozukluk Neden Olur?
Obsesif kompulsif bozukluk genetik etmenlerin rol aldığı ve belli stresör faktörlerle tetiklenen bir rahatsızlıktır. Genellikle beyin kimyasındaki elektrokimyasal dengesizliklerden kaynaklandığını düşünülür. Özellikle sinir hücreleri arasındaki serotonin miktarındaki azalmadan kaynaklandığı üzerinde durulmaktadır. Bazen çocukluk yıllarında yaşanan psikolojik travmalarda obsesyonların gelişmesine katkı sağlamaktadır.
Özelikle ailede OKB belirtileri mevcutsa ilerleyen nesillerde bu rahatsızlığın görülme riski artmaktadır.
Obsesif Kompulsif Bozukluk Tedavisi
OKB tedavisinde kişi değerlendirildikten sonra tedavi sürecine geçilir. En sık uygulanan tedavilerden biri antidepresan ilaçlardır. Tedavi sürecinde doz arttırımı doktor kontrolünde uygun görülürse yapılabilir. Şikayetler geçtikten sonra en az 2 yıl ilaç kullanımı önerilmektedir. Bir diğer tedavi yöntemi ise psikoterapidir. Bu konuda etkili bir çok psikoterapi yöntemi mevcuttur, kişinin ihtiyacına uygun terapi metodu berlilendikten sonra terapinin devamlılığının sağlanması ilerleyen yıllarda OKB belirtilerinin tekrarlanmasını azalatabilir. Bir diğer tedavi yöntemi Transkranial Manyetik Uyarım tedavisidir. Bu yöntemde de beynin obsesyonlarla ilişkili gölgesine manyetik uyarım yapılarak belirtilerin iyileşmesi hedeflenir.
Eğer sizde OKB belirtilerinden muzdaripseniz bir psikiyatristle görüştükten sonra size uygun tedavi metodları ile tedavi sürecinize başlamanızı tavsiye ederim.