Öfke Kontrolü Nasıl Sağlanır?

Yazar Leyla Kaya • 17 Şubat 2025 • Yorumlar:

Öfke; üzüntü, sevinç, kaygı ve diğer tüm duygular gibi hem normal hem de sağlıklı ve faydalı bir duygudur. Öfke; engellenme, saldırıya uğrama, tehdit edilme gibi durumlarda hissedilen ve genellikle neden olan kişiye ya da şeye yönelik saldırgan davranışlarla sonuçlanabilen yoğun duygusal tepkidir. Öfkemiz incindiğimizi, haklarımızın veya sınırlarımızın ihlal edildiğini, gereksinimlerimizin ya da isteklerimizin doğru şekilde karşılanmadığını ya da sadece, bir şeylerin yolunda gitmediğini gösteren bir ileti olabilir. Bu açıdan bakıldığında, aslında öfkenin ne kadar faydalı ve gerekli bir duygu olduğunu görebiliriz. Ancak bir şartla! Öfkenin getirdiği mesajı doğru anlayıp, öfkeyi uygun şekilde ifade ettiğimizde ve bu mesajla hayatımızda ve ilişkilerimizde gerekli düzenlemeleri yaptığımızda!

Öfke hissetmekten ziyade, onu nasıl ifade ettiğimiz oldukça önemlidir ve öfkenin yıkıcı etkileri de onu uygun şekilde ifade edememekten kaynaklanmaktadır. Öfke kontrolüne ilişkin söz konusu sorunlar da buradan ortaya çıkmaktadır.

Öfke, oldukça güçlü bir duygudur. Yoğun öfke anında tüm düşündüklerimiz, yaptığımız tüm davranışlar en doğru, en haklı ve en mantıklı şey oymuş gibi gelir. Ancak çoğu zaman öfkemiz sakinleştiğinde, yaptıklarımızdan veya söylediklerimizden pişman oluruz. Bu yüzden öfke kontrolünde ilk ve en önemli adım, öfkemizi yatıştırmaya izin vermektir. Öfkemiz her ne kadar o an çok haklı olduğumuzu düşünse de, herhangi bir eylemde bulunmadan önce sakinleşmiş olduğumuzdan emin olmamız oldukça önemlidir. Bu anlamda nefes ve gevşeme egzersizlerinden faydalanmak etkili olmaktadır.

Nefes ve gevşeme egzersizlerinde temel amaç, zihnimizin geçmişle veya gelecekle veya o olayla ilgili olumsuz düşüncelerden uzaklaşarak şuana odaklanmasını sağlamaktır. Bu yüzden nefes alırken, nefesimizin burnumuzdan içeri nasıl girdiğine ve verirken, burnumuzdan dışarı nasıl çıktığına odaklanmak ve tüm bunlar olurken bedenimizi nefesimizle birlikte izlemeye yoğunlaşmak önemlidir. Bu yavaş ve beden odaklı nefes alışverişlerini 5-10 kez tekrarlamak, zihninizin tekrar şuana gelmesini ve öfkenizin sakinleşmesini sağlayacaktır. Bu esnalarda dikkatinizin dağılması ve aklınıza başka düşüncelerin gelmesi çok olağandır. Yapmanız gereken, bunu fark ettiğinizde tekrar nazikçe nefesinizi fark etmeye dönmektir.

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yorumlar: ()