Öfke ve Düşmanlık
Yazar Tuğçe Ertekin • Psikolog • 15 Haziran 2020 • Yorumlar:
Zaman zaman şu iki kavramı birbirine çok karıştırırız: kızgınlık ve öfke. Karşı karşıya kaldığımız bazı durumlarda duruma ya da kişilere kızıyor muyuz yoksa öfke mi duyuyoruz ya da öfkeli biri olduğumuz için mi kızıyoruz? İstenmeyen bir olay yaşadığımızda kimi zaman kızgınlığımızı o anda kimi zaman olay sona erdikten sonra gösteriyoruz kimi zamanda bu duyguyu o kadar çok bastırırız ki yaşam boyu hatırlamayabiliriz. Aslında kişiler kendilerine kızgın oldukları için diğer insanlara da kızarlar ama bu durumla yüzleşmekten korktukları ya da çekindikleri için kimi zaman bu durumun farkına bile varmayabilirler. Bu tarz durumlarda üç tutum şekli karşımıza çıkar; ilki sürekli çevresindekilerin onayını ve sevgisini kazanmaya çalışanlar; ikincisi dünyadaki herkesi karşılarına alıp sonsuz bir öfke duyanlar ; sonuncusu da insanlar ile aralarına hep engel koyanlar ,yakın ilişki kurmaktan çekinenler.Bu üç tutumun kaynağında da korku ve kızgınlık duyguları yatmaktadır.
Sürekli çevrelerindekilerin sevgisini kazanmaya çalışıp istediği sevgiyi alamadığında insanlarda kızgınlık duygusu baş göstermeye başlar çünkü bu sevgi gösterisini yaparken kişilerde kendinden çok fazla şey vermiş olmanın kızgınlığı oluşur aslında bir noktada bu kızgınlık kendilerinedir. Çevrelerine karşı bitmek bilmeyen bir öfke duyan kişilerde bu öfkenin kaynağı daha çok çocukluk yaşantılarına dayanmaktadır. Aslında o dönemlerde çözemedikleri aşamadıkları problemi, sorunu ya da duyguyu yetişkinlik dönemlerine kadar taşımış olmaları zaten bu kızgınlığın ve öfkenin de kaynağıdır. Kimi zaman da zarar görme korkusundan insanlar diğer insanlar ile aralarına mesafe koyarlar bir yerde insanlardan kaçarlar.
Eğer kişiler kızgınlıklarını iyi yönetemezlerse ilerleyen süreçte bu durum düşmanlığa dönüşebilir. Kızgınlığın boşaltılmış olması düşmanca duyguların oluşumunu engellemez. Burada önemli olan insanların kızgınlıklarını yaşamamaları değil bu duygusunu toplumun onaylamayacağı davranışlara dönüştürmemesidir.
Bu tarz durumlar yaşadığınızı düşünüyorsanız olaylar karşısında kızgınlık mı gösteriyorum yoksa altta yatan birine karşı beslenen düşmanlığın bir yansıması olarak mı kişilere kızgınlık gösteriyorum sorusunu kendinize sormalısınız ve kendinizde fark ettiğiniz şeylerle yüzleşmelisiniz.