Öfkeniz Sizi Ele Geçirmeden Kontrol Edin

Yazar Simge KoçyiğitPsikolog • 19 Ekim 2021 • Yorumlar:

Öfke doyurulmamış isteklere, istenmeyen sonuçlara ve karşılanmayan beklentilere verilen duygusal tepkidir. Öfke diğer duygular gibi son derece doğal, evrensel ve sağlıklı olarak ifade edildiğinde yapıcı ve kişiler arası iletişimi düzeltici olabilen bir duygudur. Ancak öfke kontrol edilemeyen ve yıkıcı bir biçimde davranışlara yansıyarak, saldırgan ve son derece tahrip edici tepkilere dönüşme potansiyeline sahiptir. Bu nedenle öfkeniz kontrolü ele almadan siz onu kontrol altına almalısınız.

Öfkeye Neden Olan Unsurlar

Öfke dış etmenlere bağlı olduğu gibi içsel durumlar sonucunda da ortaya çıkabilmektedir. İş arkadaşınızla tartıştığınızda, trafikte uzun süre kaldığınızda ya da uçağınız rötar yaptığında öfkelenebilirsiniz. Bu dış etmenlere bağlı bir öfke olur. İçsel durumlara bağlı ortaya çıkan öfke ise kendinizi engellenmiş hissettiğinizde, kişisel problemlerinizle ilgili çok fazla endişe yaşamaya başladığınızda ya da önceden yaşadığınız travmatik anılar canlandığında ortaya çıkabilir.

Öfkelendiğimizde Vücudumuzda Neler Olur?

Diğer bütün duygular gibi öfkeye de eşlik eden fizyolojik ve biyolojik unsurlar bulunmaktadır. Öfkelendiğimizde vücudumuz enerji hormonlarımız olan adrenalin ve noradrenalin salgılamaya başlar, kan basıncımız artar, kalbimiz hızlanır, nefes alma oranımız artar ve kaslarımız gerilir.

 

Öfkemizi Dışa Mı Vurmalıyız, Yoksa Bastırmalı Mıyız?

Burada anlaşılması gereken durum ne kadar öfke yaşandığı ve öfkenin nasıl ifade edildiğidir.

  1. Eğer öfkenizi içinizde tutarsanız, bir süre sonra depresyona girebilirsiniz.

  2. Eğer öfkenizi yanlış bir şekilde ifade ederseniz ciddi sosyal problemler yaşayabilirsiniz.

 

 

Öfke Kontrolü

Öfke yönetiminde amaç hem yoğun duyguları hem de öfkenin neden olduğu bedensel uyarımı azaltmaktır. Öfke kontrolü ile öfkenizi daha sağlıklı bir yol ile ifade etmeyi öğrenebilirsiniz.

  • Sizi nelerin öfkelendirdiğini tespit edin

  • Öfkelenmenize neden olan durumun arkasındaki duygu ve düşüncelerinizi gözden geçirin

  • Öfkelendiğinizde vücudunuzda meydana gelen değişimlerin farkına varın. Bu değişimleri fark etmek sizi öfkeye karşı hazırlıklı hale getirecektir.

  • Derin nefes alın ve gevşemeye çalışın

  • Sizi sakinleştirecek sözcükleri tekrarlayın

  • Sizi sakinleştirecek anılarınızı gözünüzde canlandırın

  • Sizi sakinleştirecek mekanlarda bulunduğunuzu hayal edin (deniz kıyısı gibi)

  • Sizi sakinleştirecek egzersizlere yönelin (yoga, yüzme gibi)

  • Mizahı kullanın

  • İletişim becerilerinizi geliştirin

  • Bulunduğunuz ortamı değiştirin. Örneğin iş yerinde strese giriyor ve öfkeleniyorsanız biraz uzaklaşın ve kendinize rahatlayabileceğiniz 15 dakikalık zaman dilimi ayırın.

  • Hayatınızla ilgili gerçekçi hedefler belirleyin. Gerçek dışı hedefler belirlediğinizde, hedeflerinize ulaşamadığınız zaman hayal kırıklığı ve öfke hissetmenize neden olur.

 

Ne Zaman Yardım Almalıyım?

    Bütün çabalarınıza rağmen öfkenizi kontrol altına alamadığınızı düşünüyor, bu durumun iş, sosyal veya aile yaşantınıza zarar verdiğini düşünüyorsanız bir uzmandan yardım almanız gerekmektedir.

 

Öfke Kontrol Bozukluğu Tedavisi

   Öfke kontrol bozukluğu tedavi merkezinde öncelikle çeşitli ölçeklerle bireyin öfke düzeyi ölçülür. Öfkenin hangi durumlarda ortaya çıktığı ve nasıl ifade edildiği tespit edilir. Bireyin problemine göre bilişsel, iletişim, davranışsal ve duygusal tedavi yöntemi belirlenir. Tedavi süresince bireyin öfkelenmesine neden olan unsurlar derinlemesine incelenir. Öfkenin altında yatan duygular ve düşünceler ortaya çıkarılarak bireyin bunlarla yüzleşmesi sağlanır. Problem çözme becerileri geliştirilerek kişinin yaşamında zorluk yaşadığı unsurlarla başa çıkması sağlanır. Bilişsel yeniden yapılandırma yöntemi ile olayları daha işlevsel açılardan değerlendirmesine yardımcı olunur. İletişim becerileri teknikleri kullanılarak bireyin empati ve kendini ifade etme becerilerinin geliştirilmesi amaçlanır.

Öfkenizle başa çıkma konusunda uzman desteği alabilirsiniz..

 

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yorumlar: (0)