ÖĞRENME BOZUKLUĞU
Yazar M. Süleyman Atabek • Çocuk Psikiyatristi • 27 Ağustos 2017 • Yorumlar:
Aileler okul öncesi dönemde çocuğun yaşının gerisinde öğrendiğini anlayabilirler, fakat genellikle zamana bırakırlar. Genellikle okul döneminde derslerin geri kalması ile çare aramaya başlarlar. Bu çocuklar öğrenmeyi gerektiren işlerden çabuk sıkılırlar. Okul döneminde yazmak istemeyebilirler. Unutkanlık şikayeti çoktur. Okul ve aile birbirlerini suçlayabilir. Çocuğa ders için aşırı baskı yapılabilir. Çocuk derslerde geri kaldığından zorla okula devam edebilir.
Öğrenme Bozukluğu,çocuğun öğrenmenin herhangi bir alanında zekası oranında başarı elde edememesi olarak tarif edilebilir. Çocuk normal zeka düzeyine sahiptir. Yaşına ve zekasına uygun bir eğitim kurumunda eğitim gördüğü halde beklenenin çok altında başarı elde etmektedir. Öğrenme bozukluğu okuma, yazma ve matematik gibi öğrenmenin belli alanlarında gözlenebilir. Örneğin matematikte çok başarılı olduğu halde, çocuğun okuması çok geri olabilir. Okuma bozukluğu olan çocuklar yaşıtlarına oranla okumaya çok zor geçerler. Okurken sık sık harf hataları yapar, yanlış, eksik ve yavaş okurlar. Öğrenme bozukluğu olan çocuklar bu durum bilinmez ise kolaylıkla zeka geriliği varmış gibi değerlendirilirler. Bu nedenle öğretmenin ve ailenin tüm çabaları sonuçsuz kalabilir. Aile çocuğunun bu haline anlam veremez. Örneğin çok güzel konuşan, ilişki kuran, yorumda bulunan bir çocuk yazamaya gelince aşırı beceriksiz ve başarısız olmaktadır. Bu nedenle de yazmayı reddetmeye başlar. Bir satır yazdırabilmek ya da okutabilmek için dakikalarca zaman harcamak zorunda kalınır.
Toplumumuzda çocukta yaşanan her türlü zorluğun anne babanın davranışlarından kaynaklandığı şeklinde yaygın ve yanlış bir düşünce hakimdir. Çocukta nedeni anne-baba tutumuna bağlı olabilecek bazı duygusal sorunlar çocuğun dersleriyle ilgilenmesini engelleyebilir. Ancak bu durum belli bir zaman dilimini kapsar. Örneğin çocuk başarılı iken aile içindeki sorunlar sebebiyle başarısız hale gelebilir. Çoğunlukla bu durumu izah edebilecek aile içinde bir sorunun varlığını göze çarpar. Oysa dikkat eksikliği ya da öğrenme bozukluğu doğuştan itibaren var olan bir sorundur. Öğrenme bozukluğu çocuğun yapısal biyolojik bir sorunudur ve beyindeki öğrenme ve dikkat merkezlerinde işlev bozukluğuna bağlı oluşmaktadır. Beyindeki bu alanlar olgunlaşmadan, yolaklar tam oluşmadan yapılacak teşhis ve tedavi önemlidir.