Okul açılırken hürriyet

Yazar Burçin DemirkanÇocuk Psikiyatristi • 16 Haziran 2016 • Yorumlar:

Okul Fobisi Oluşmasını Önlemek
Okulu sevdirmek
Ödev yapma alışkanlığı kazandırmak
Empati Kurmak
Okullar Açılıyor. Bazı çocuklar bu sene okulla tanışıyor. Bazıları ara sınıflarda. Çocukların Psikolojik olarak okula hazırlanmasında anne babaların yapaması gereken şeyler var.
Mutlaka Uygulanması Gerekenler
 Anne babanın çocuğunun okul süreci ile ilgili stres olmaması önemlidir. Bazı anne babalar çocukları okula başlayacağı dönemlerde çocuklarından daha kaygılı olmaktadır. Kaygıların sözle dile getirmeseler de beden dillleri ve davranışları çocuklarının endşeye kapılmasına sebep olur Çocuklar anne babalarının duygularını ayna gibi yansıtır. Okul öncesinde anne babanın okul süreci ile ilgili pozitif duygulanımlarını olması önemlidir. Aynı zamanda çocuklarını emanet ettikleri kurumlara tam olarak güvenmeleri ve bunu çocuklarına da ifade etmeleri çocuğun uyum sürecini kolaylaştırır Çocukları okul kurallarına uyum ,sorumluluk duygusu konusunda desteklemek gerekir. Adım adım uyum sağlayacaklarını unutmamak gerekir. Ancak nasılsa alışır diye tamamen akışınbırakmamakta önemdir.
 Okul öğretmenleri ve Psikolojik Danışmanı ile de işbirliği yaparak kontrollü ilerlemek gerekir. Yada 3,4 yaşlardaki çocuklar için alışmadı diye düşünüp çocuğu okuldan almamalıyız. Çocukların 0-6 yaş arasında öğrenme kapasileri bütün hayat boyunca edinecekleri bilginin %80 ‘idir. Buraya kadar bahsettiğim prensipler ana prensipler 2-yaşından 18 yaşına kadar tüm çcouk ve gençlerde uygulanabilir. Ana okuluna yeni başlayan çocuklarda ve ilk okula yeni başlayan çocuklarda farklı olan durumlar vardır.. Çocuklar okulda sınırlar ve kurallarla karşılaşır. Daha önce bu sınırların ve kuralların daha az olduğu ortamlardan gelen çocuklar uyum sürecinde farklı tepkiler verebilir. Okula gitmek istemeyebilir. Bu tepkiler i anlayışla karışılayıp mümkün olduğunca pozitif ortamlar sağlayarak okul alışma sürecini yürütmek gerekir. Her çocuğun uyum sürecinin farklı olduüunu baştan kabul etmeliyiz. Ara sınıflardaki çocuklar da uyku düzenin değişmesi uzun süre ara verilmiş ödevlere geri dönülmesi belli bir zaman alır. Anne babalar ve öğretmenler çocuklara zamana planı yapmak ve bir öğrenme sistemi kurmak için yardımcı olmalıdır. Beyin her gün aynı işin aynı saatte tekrarlanamsı koşulu ile 21 günde yeni düzene alışır. Ancak çocukta derslere ve okula karşı korku,panik çaresizlik varsa o zaman kaynağını araştırmak gerekir. Çocukta dikkat dağınıklığı, öğrenmek güçlüğü gibi sorunlar olabilir. Anne baba ve öğretmenlerin olumlu tutum geliştirmesi çocun uyum sürecine yetmez. Üsyelik sorunlar daha da büyüyebilir. O zaman biran önce yardım almak gerekir Peki tedavi ve destek planı nasıl olmalı? Bütüncül yaklaşım olmalı. İlaç en son çözüm. Aile terapisi, oyun terapisi, dikkat terapisi gibi birçok yöntem var. Semptomu ortadan kaldırmak yetmez. Çocuğu sorunu kavrayan ve bütünüyle çözümüne yönelen bir bakış açısı ile çözüm üretilmedir.

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yazar

Burçin Demirkan Psikoloji, Aile Danışmanlığı Uzm. Psk.

Randevu al Profili görüntüleyin

Yorumlar: (0)