Okul Korkusuna Dikkat!

Yazar Gözde Ay NalbantoğluPsikolog • 12 Mart 2021 • Yorumlar:

Büyümek bir çocuk için kimi zaman eğlenceli bir süreçken, kimi zaman da bilinmeyene doğru giden kaygılı bir yoldur. Tıpkı OKULA BAŞAMAK gibi…

Toplumsallaşma sürecine adım attığı ilk ortam olan okul, çocuk için yeni ve bilinmez bir süreçtir. Çocuğun hayatında önemli bir kilometre taşı olan “okula başlama” yeni bir süreçtir ve çocuk için bilinmez olduğundan dolayı zaman zaman beraberinde korku ve kaygıyı getirebilir. Genellikle 6-11 yaş arası görülen okul korkusu daha küçük yaş gruplarında da görülebilmektedir. Çocukta yaşanılan bu duruma zamanında müdahale edilmezse, çocuğun ileriki yaşlarında başka psikolojik problemlere de yol açabilir.

Ebeveynler Peki Ne Yapmalı?

  • Çocuğunuzu okula hazırlayın! Okul alışverişini eğlenceli kılarak alışverişi birlikte yapın. Okullar açılmadan önce çocuğunuzun okulunu görmesini sağlayın ve bilinmeyen sorularına cevap bulması adına mümkünse okulu gezdirerek (tuvaletin ve sınıfının nerede olduğu gibi…) çocuğunuza yardımcı olun.

  • Öğretmeni ile tanışın! Kimi zaman ebeveynlerinden ayrılma konusunda sorun yaşayan çocuklar, zihinlerinde “Annem olmadan ne yapacağım? Kimden yardım isteyeceğim?” gibi sorularla okul ortamında korkuya kapılabilirler. Bu durumdan dolayı okul açılmadan önce çocuğunuzu öğretmeni ile tanıştırın ve yardım isteyeceği durumlarda öğretmeninden destek alabileceğini onunla paylaşın.

  • Sorularını geçiştirmeyin! Okul zamanı yaklaştıkça çocuğunuz heyecan, kaygı gibi duygularla birçok soruya yanıt aramaya başlar. Çocuğunuzun okul ortamında kendini güvende ve rahat hissetmesi için ona rehberlik edin ve sorularına (Ya arkadaş bulamazsam, nasıl arkadaş edinirim, ya seni özlersem, ya eşyalarımı unutursam, vb…)  olabildiğince net, somut ve detaylı yanıtlar verin.

  • İlk güne dikkat! Çocuğunuz sizden ayrılmak istemeyebilir ve hatta ağlayabilir. Bu durumda kararlı, tutarlı, sabırlı ve sakin olun. Kaygı, ayna görüntüsü olan bir durumdur. Siz kaygılandıkça çocuğunuzun da kaygılanacağını unutmayınız. Daima yumuşak bir tonda onu ne zaman alacağınızı ifade edin ve gülümseyerek onu uğurlayın. Vedalaşmanız bir ayrılık seremonisine dönmeden kısa tutun ve öğretmeninin yönergelerine uyun. Okul çıkışında ise yine gülümseyerek çocuğunuzu karşılayın ve bu rutini hep uygulayın.

  • Empati kurun! Sizin hayatında olan bazı değişikliklerde (iş değişimi, yeni bir yere taşınmak, çocuk sahibi olmak, vb…) yaşadığınız korkular gibi tıpkı çocuğunuzda bu yeni ve bilinmeyen durumda korku ve kaygı yaşayabilir.

  •  “Bugün karnım ağrıyor” Okulun ilk haftaları çocuğunuz ağlayabilir, okula gitmek istemeyebilir ve hatta nedensiz karın ağrıları ile karşılaşabilirsiniz. Bu durumlar oryantasyon süreci içerisinde olan çocuk için beklenen davranışlardır. Ancak yine de çocuğunuzun duygularını yok saymamalısınız. Yaşadığı duyguları size ifade etmesi için çocuğunuzu cesaretlendirin ve onunla konuşun. Neden korktuğunu ya da okula gitmek istemediğini anlamaya çalışın ve konuyla ilgili okulunuzla iletişimde olun.

  • Tutarlı Olun! Bir ebeveyn “Bugün okula gitmeli” derken diğer bir ebeveyn evde kalabilir dememelidir. Ebeveynler arasında net bir fikir, davranış ve tutum içerisinde olmalıdır.

  • Destek Alın! Tüm bu çalışmalar ebeveyn tarafından yapıldığı halde okul döneminden itibaren çocuğunuzda iştah kaybı, isteksizlik (en sevdiği oyunu oynamama gibi), alt ıslatma/dışkı kaçırma, uyku problemleri gibi sorunlar baş göstermeye başladıysa uzman desteği almayı ihmal etmeyiniz. 

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yorumlar: (0)