Okul Reddi ve Okul Fobisi Nedir?

Yazar Betül Erdoğan FındıklıAile Danışmanı • 23 Şubat 2022 • Yorumlar:

Okul reddi genelde 6-10 yaş arasında başlayan, çoğunlukla kaygı bozukluklarıyla beraber giden, okula gitmek istememe ile karakterize bir bozukluktur. Ergenlik döneminde de görülebilir. Ayrılık anksiyetesi bozukluğu olan çocukların % 75 inde okul reddi görülmektedir.

Okul reddi sebepleri

Okul reddi sebepleri akut(ani başlayan) ve kronik (sürekli seyreden) şekline incelenebilir. Özellikle okula başlama çağında başlayan okul reddi ayrılma kaygısı bozukluğuyla ilişkilendirilmiştir. Kronik ve daha zorlayıcı ilerleyen okul reddi depresyon, panik atak, sosyal anksiyete bozukluğu, internet-online oyun bağımlılığı gibi sebeplere dayanıyor olabilir ve daha ciddi bir tedavi gerektirir.

Çocuğunuzda özellikle sabahları okula gideceğinde artan karın ağrısı, baş ağrısı, mide bulantısı gibi belirtiler varsa bunlar bir kaygı bozukluğunun işaretidir.

Çocuğunuzda son zamanlarda içe kapanma, arkadaşlarla iletişimde azalma, enerji azlığı, hayattan keyif almaması gibi belirtiler varsa çocuğunuzun depresif belirtileri olabilir.

Çocuğunuz sürekli ekran başında vakit geçiriyorsa, ekrandan uzaklaştığında ya da elinden alındığında daha sinirli, agresif oluyorsa çocuğunuzda teknoloji bağımlılığı olabilir.

Çocuğunuz yeni bir okula başladıysa, taşındıysanız, yakın zamanda sevdiği birini kaybettiyse uyum sorunu yaşıyor olabilir.

Genellikle okul reddi bir psikiyatrik bozukluğun sonucu olarak ortaya çıkar.

 

Okul reddi ve okul fobisi nasıl tedavi edilir?

Okulu reddeden çocukların, okula devamsızlık sonucu okul başarısında düşme, okulla ilişkili gelişimsel becerilerin kaybı, sosyal becerilerde zayıflık ve sosyal geri çekilme, stresli durumlarla başetme becerilerinde zayıflık ve ruh sağlığında kötüleşme gibi olumsuz sonuçlarla karşılaşmaları yüksek olasılıktır. Bu yüzden tedavinin durum kronikleşmeden başlaması gerekir. 

Öncelikle okul reddine sebep olan durumun bulunması gerekir. Depresyondaki enerji azlığı, isteksizlik okul reddine sebep olabilir. Sosyal anksiyete bozukluğunda çocuklar başkaları tarafından sürekli yargılandığını, eleştirildiğini düşünür ve arkadaşlarıyla iletişim kuramazlar. Bu da okul reddine sebep olabilir. Son zamanlarda artan internet ve oyun bağımlılığı da çocuğun sürekli bilgisayar ve telefon başında vakit geçirmesine dolayısıyla okula gitmek istememesine sebep olur. Akran zorbalığı yaşayan çocuklar okula gitmeyi reddedebilir. Daha küçük çocuklarda, özellikle okula ilk başlama sırasında ayrılık anksiyetesi bozukluğu okul reddine sebep olabilir.

Tedavi için çocuk ya da ergenin bir uzman tarafından değerlendirilip sorunun kökeninin bulunması gerekir. Okul reddinde tedavi ekip olarak yürütülür. Burada anne baba, okul, öğretmenler, uzman işbirliği yaparak sorunu anlamaya ve çözmeye çalışmalıdır. 

 

Okul reddinde ne yapmalıyım?

Anne baba olarak çocuğunuz okula gitmeyi reddediyor, sürekli devamsızlık yapıyorsa bu durumu ciddiye alıp tedavi için yardım almanız gereklidir. Uzun süren durumlarda çocukların derslerinde kötüleşme, sosyal becerilerinde azalma, okula gitmeme davranışının giderek pekişmesi karşılaşabileceğimiz durumlardır.

 

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yorumlar: (0)