Okuloplastik Cerrahi Uygulamaları
Yazar Hakan Yüzer • Göz Doktoru • 17 Nisan 2017 • Yorumlar:
Göz estetiği uygulamalarından olan Okuplastik cerrahi uygulamaları; göz çevresi, göz
kapakları, gözyaşı yolları ve göz çukuru hastalıkları ile ilgilenir.
Okuloplastik cerrahi kapsamında; göz çevresinde zamanla meydana gelen kırışıklıkların
giderilmesi, göz etrafına yapılan botoks uygulamaları, göz kapaklarında meydana gelen
sarkmaların giderilmesi, göz torbalarının alınması, göz içinde oluşan tümörlerin ameliyat ile
alınması gibi uygulamalar yapılır.
Okuloplastik cerrahi uygulamaları, göz kapağı estetiği
Çevresel faktörler ve yaşlanmaya bağlı olarak, alt ve üst kapaklarda zamanla istenmeyen
değişmeler görülür. Estetik açıdan da hoş olmayan bu görüntü kişilerin olduklarından daha
yaşlı görünmelerine neden olur. Okuloplastik cerrahi uygulamaları estetik anlamda bu
kusurları gidermek için yapılır.
Göz kapaklarında zamanla meydana gelen deformasyon bazı durumlarda doğuştan kaynaklı
da olabilir. Göz kapaklarında bulunan yağ dokuları zamanla ve yerçekiminin etkisi ile öne
doğru fıtıklaşır ve torbalanma gözlenir.
Yapılan operasyonlarda alt ve üst göz kapakları normal işlevini görecek şekilde düzenlenir ve
anatomik pozisyonuna geri getirilir.
Göz estetiği operasyonlarında, amaç kişinin daha sağlıklı ve dinç görünmesini sağlamaktır.
Estetik operasyonlar yaklaşık olarak 20-30 dakika aralığında gerçekleşir ve lokal anestezi
altında yapılır. Aynı gün içerisinde kişi günlük yaşamına devam edebilir. Operasyonun
etkilerinden olan göz kapaklarındaki morarmalar 7-10 gün içerisinde tamamen kaybolur.
Göz estetiğinde yalnızca fazla olan cildin çıkarılması söz konusu değildir. Aynı zamanda kaş ve
göz kapakları da kaldırılabilir. Üst göz kapağının şişkin olmasına neden olan yağ dokusunun
alınması, düşen göz yaşı bezinin normal yerine getirilmesi ve sağ burun kökünde oluşan
kanserli dokuların alınması da göz estetiğinde yapılan uygulamalardandır.
Göz kapaklarının üst kısmında görülen beyaz ve sarı birikintiler de birçok kişinin sorunu
olarak Okuloplastik uygulamalara konu olur. Ksantelaşma olarak adlandırılan bu durum
genelde kolestrolü yüksek olan kişilerde görülür. Bazı durumlarda yaşı genç ama kolestrolü
yüksek olan kişilerde de görülebilir. Bu durumun tedavisinde cerrahi uygulamalar devreye
girer.
Okuloplastik cerrahi uygulamaları kapsamında yapılan operasyonların amacı genel olarak
işlevsel ve görsel bozuklukların düzeltilmesidir. Göz kapakları ile birlikte gözün sağlığına
yardımcı olan kirpik ve gözyaşı gibi unsurlarda, göz kapaklarının işlevlerini yerine
getirememesinden dolayı etkilenirler.
Bu yüzden göz kapağında bir sorun var ise bir an önce tedavi edilmesi yararlı olacaktır.