Okuma Sorunları
Yazar Figen Karaceylan Çakmakçı • 15 Şubat 2017 • Yorumlar:
DİSLEKSİ mi OKUMA SORUNLARI mı?
Bireyin yaşamı süresince en etkili öğrenme yollarından bir tanesi okumadır. En önemlisi ise okuldaki öğretme öğrenme sürecinin temel öğelerinden biridir. Eğer bir çocuk, yaşına ve gelişim düzeyine uygun olarak, aldığı eğitim de göz önüne alınırsa okuma işlevinde bir yaşıyorsa , bu çocuk için başarısızlık sanki kaçınılmaz bir son gibidir.
OKUMA NEDİR?
Okuma, sözcüklerin duyu organları yoluyla algılanıp anlamlandırılması, kavranması ve yorumlanmasına dayanan zihinsel bir etkinliktir.
Yazıya geçirilmiş bir metnin tanınması, kodların çözümlenmesi ve bu metnin anlamlı bilgiler olarak kavranması ve seslendirilmesi olarak da tanımlanmaktadır.
Okuma etkinliği sırasında, görme, hatırlama, seslendirme ve değerlendirme gibi zihinsel süreçler bir arada çalışmak zorundadır. Yani okuma fizyolojik, zihinsel ve psikolojik yönleri bulunan karmaşık bir beyin işleyişidir.
DİSLEKSİ DİĞER ADIYLA OKUMA BOZUKLUĞU
Bireyin kronolojik yaşı, ölçülen zeka düzeyi ve yaşına uygun olarak aldığı eğitim göz önünde bulundurulduğunda, doğru okuma, hızlı okuma ve okuduğunu anlamada, beklenenin önemi ölçüde altında ölçülen okuma başarısıdır.
Eğer okumadaki bozukluk okul başarısını ya da okuma becerileri gerektiren günlük yaşam etkinliklerini önemli ölçüde bozmaktaysa DİSLEKSİden ya da başka bir deyişle OKUMA BOZUKLUĞUNDAN şüpelenmek gerekir.
DİSLEKSİ BELİRTİLERİ NELERDİR
“Şimdi ne okudum ben, hiçbir şey anlamıyorum”
Okuduğunu anlama, yorumlama , okuma hızının düşük olması ve ifade etmedeki zorluklar en önemli belirtilerdir.
Yarın geldim, dün geleceğim
Konuşma akıcılıklarında bozukluk, kısıtlı sözcük dağarcığı, uygun sözcüğü bulma, kavramlarda bozukluklar ( “yarın geldim, dün geleceğim” gibi) ve gramer sorunlarıyla sık karşılaşılır.
Kendi kendini yönetebilme, toplumsal etkileşime girebilme ve çevresel algılama da sorunlar yaşanabilmektedir.
Eyvah 83 değil 38’miş
-
Sözcükleri öğrenme ve hatırlamada sorunlar yaşama
-
Bazı harfleri ayna görüntüleri şeklindeki benzerleri şeklinde kullanma ( örneğin 6 yerine 9; b yerine d ya da u yerine n gibi)
-
Bazı sayıların yerine ayna görüntüleri şeklini kullanma (38 yerine 83 gibi)görülebilmektedir. Yalnız dikkat edilmesi gereken şey bu türden ayna görüntüsü stilinde yazı yazmanın, yazmayı öğrenirken başlangıçta her çocukta görülebileceğidir. Ancak bu normalden daha uzun sürerse disleksiye ait bir özellik haline gelir.
-
El yazısında bozukluk
-
yazım hataları, bazı hecelerde ses hataları yapmak
-
elleri kullanmada beceriksizlik de görülebilmektedir.
Sonuç olarak, eğer çocuğunuz 1. Sınıf sonuna geldiği halde benzer sıkıntılar yaşıyorsa acilen yardım arayışına girmeniz önemlidir.