Omurga Tümörleri

Yazar Suat CanbayBeyin Ve Sinir Cerrahı • 3 Nisan 2018 • Yorumlar:

Omurga tümörleri iki şekilde olabilir. Bunlardan biri omurganın kendine ait tümörü diğeri ise vücudun başka bir yerinde oluşmuş olan kanserin omurgaya atlamasıdır (metastaz).

Omurganın kendine ait tümörleri iyi huylu ya da kötü huylu olabilir. Bu tümörler tanı konulduğundaki durumuna göre tamamen çıkarılabilir.

Omurgada gördüğümüz diğer tümörler ise metastaz dediğimiz, vücudun başka bir yerinde başlamış olan kanserin omurgaya atlamasıdır. Aslında en sık gördüğümüz omurga tümörleri metastazlardır. Omurgada görünen tümörleri %90'ı metastazıdır. Sıklıkla akciğer, meme, prostat kanserlerinde görülebilir. Tüm kanserlerin yapmış olduğu metastazların %80'i omurgaya olur ve en sık sırt omurgalarında ortaya çıkar. Hatta primer kanser odağı henüz belli değilken sırt ağrısı ile gelip omurgasında metastatik tümör olduğu anlaşılan pek çok hasta vardır.

İlk belirti sırt ağrısı olup, hele ki gece ortaya çıkan sırt ağrısı önemsenmelidir. Daha sonra kol ve bacaklarda uyuşma, karıncalanma, kuvvet kaybı, idrar kaçırma şikayetleri ortaya çıkabilir. Hastada yapılacak radyolojik tetkiklerle tanı konulur.

Omurga tümörleri hastanın durumuna göre tamamen ya da kısmen çıkarılabilir. Gerekirse omurgayı desteklemek için enstrüman kullanılır. Ayrıca cerrahide minimal invaziv (kapalı ameliyat) yöntemler kullanılabilir. Bunlar tümörün yakılarak ya da dondurularak küçültülmesi, içerisinin kemik çimento ile doldurması şeklinde olabilir. Tedavinin diğer bir ayağı da radyoterapi ve kemoterapidir.

OMURİLİK TÜMÖRLERİ

Genellikle Omuriliğin kendisine ait tümörlerdir. İyi huylu ya da kötü huylu olabilirler. Vücudun başka bir yerinde başlamış olan kanserin omurgaya atlaması-metastaz son derece nadir görülür. Omurilik tümörlerinde ağrı pek görünmez. Bu önemlidir. Çünkü hastayı doktora getiren önemli neden ağırdır. Omurilik tümörlerinde uyuşma, karıncalanma, kol ve bacaklarda kuvvet kaybı, idrar kaçırma şikayetleri olabilir. Tedavisi cerrahidir. Mikro cerrahi yöntemleri ile tümörün çıkarılması gerekir. Daha sonra patoloji sonucuna göre radyoterapi düşünülebilir.

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yazar

Suat Canbay Beyin Ve Sinir Cerrahisi Prof. Dr.

Randevu al Profili görüntüleyin

Yorumlar: (0)