Omuz Ağrısı Nedir?
Yazar Canberk Gül • Fizik Tedavi Uzmanı • 28 Mayıs 2020 • Yorumlar:
Omuz olarak tanımladığımız alan kolların geniş bir hareket kabiliyeti olmasına yardımcı olan; tendon, kas ve eklemlerden oluşan bir yapıdır. Vücudumuzdaki hareketli yapılarda meydana gelen çeşitli sorunlar omuz bölgesinde de meydana gelebilir. Omuzlarda bulunan yumuşak ya da kemikli dokular travmaya ya da farklı bir nedene bağlı olarak ağrıyabilirler. Değerli hastalarım bu yazımda sizlere omuz ağrısı olarak tanımlanan bazen önemsiz durumlara bağlı olarak bazen de ciddi sorunlar sebebiyle oluşan ağrılar hakkında bilgi vermek istiyorum.
Omuz Ağrısı Nedenleri?
Omuz üç kemikten oluşur ve bu kemikler birbiri ile bağlantılıdır. Kemikler arasında meydana gelen aşınmalar ya da bölgenin darbe alması sonucunda omuz ağrısı meydana gelebilir. Ancak omuz ağrısının farklı nedenleri olabileceği de unutulmamalıdır.
Omuz ağrısının nedenlerinden bahsetmem gerekirse;
-
Artrit,
-
Bursit,
-
Kıkırdak yırtılması,
-
Omuz çevresi kas yırtığı (rotator manşet yırtığı)
-
Tendon şişmesi,
-
Boyun ya da omuz bölgesinde sıkışan sinirler,
-
Omuz bölgesindeki kemiklerde kırık ya da çatlak olması,
-
Donuk omuz,
-
Omuz çıkması,
-
Tekrarlayan hareketlere bağlı zedelenmeler,
-
Omurilik yaralanmaları omuz ağrısına neden olabilen sorunlardan bazılarıdır.
Dikkat Edin: Omuz ağrısı şikayetiniz varsa ve dikkat etmenize rağmen ağrı 2 günden uzun sürdüyse mutlaka sorunun ne olduğunu bulunması ve erken teşhis ile birlikte tedavi planlaması yapılması için bir uzmana görünmenizi öneriyorum.
Omuz Ağrısı İçin Tanı Nasıl Konulur?
Omuz ağrısı kaza, travma, yaralanma, ani hareket etme ya da ters hareket etme gibi durumlara bağlı olarak meydana gelir ve kısa sürede geçer. Ancak omuz ağrısının uzun süreli olduğu ve yaşam kalitesini olumsuz etkilemeye başladığı durumlarda bir doktor tarafından incelenmesi gerekir.
Tanı için doktor muayenesinde öncelikle omuz ağrısına neden olabilecek ihtimaller üzerinde durulur. Farkında olmadan yapılan ters bir hareket ya da yeterince ısınmadan gerçekleştirilen bir spor aktivitesi sonucunda omuz ağrısı meydana gelebilir. Eğer ağrı çok şiddetli değilse doktor birkaç gün istirahat ile birlikte kas gevşetici ve ağrı kesici eşliğinde tedavi deneyebilir. Ancak ağrı daha şiddetliyse öncelikle fiziksel muayene yapılır sonrasında ise aşağıda kısaca belirteceğim testler ile ağrıya neden olan sorun aranır.
Röntgen: Omzu oluşturan eklemlere herhangi bir zarar gelip gelmediğini görmek için röntgen çekilebilir.
MR: Manyetik rezonans görüntüleme ile yumuşak dokuların daha net incelenmesi mümkündür. Omuz eklemini çevreyelen bağlardaki sorunlar bu yöntemle tespit edilebilir.
BT: Bilgisayarlı tomografi omuz bölgesindeki kemiklerin detaylı bir şekilde incelenmesini sağlar.
Elektromiyogram: Bölgedeki sinir fonksiyonlarının değerlendirilmesi için EMG olarak da adlandırılan testler yapılabilir.
Arthogram: Kontrast madde enjeksiyonu ile MR yapılması işlemidir. Detaylı görüntüleme imkanı sağlar.
Artroskopi: Eklemlerin içine bakmayı sağlayan; fiberoptik ışık kaynakları ve video kameralar ile eklem içi görüntülemeyi mümkün klan ancak cerrahi bir operasyon ile gerçekleştirilen bir tanı yöntemidir.
Omuz Ağrısı Nasıl Tedavi Edilir?
İlaç Tedavisi
Ağrı kesici ve kas gevşeticiler ile omuz ağrısı tedavi edilebilir. Mekanik nedenlere bağlı omuz ağrılarında genellikle ilaç tedavisi ile hastanın rahatlaması sağlanır. Ek olarak bölgenin dinlendirilmesi ile ağrıların geçmesi beklenir.
Fizik Tedavi
Mesleki hareketlere ya da yapılan sporlara bağlı olarak ya da ciddi travma ve kaza sonrası meydana gelen omuz ağrılarında fizik tedavi ile hem bölgenin güçlendirilmesi hem de kişilere doğru hareket etmenin öğretilmesi amaçlanır. Bu tedavilerden sonra omuz ağrısında gerileme olmuyorsa ek tetikler yapılması gerekebilir.
Askı veya Omuz Sabitleyici
Omuz bölgesinin istirahat etmesi ya da hareketliliğinin azalması gereken durumlarda tedavi olarak omuz sabitleyici ya da askı olarak tanımladığımız medikal ürünler kullanılabilir.
Ameliyat
Tekrarlayan çıkıklar ya da rotator manşet yırtığı gibi omuz ağrısına neden olan sorunlarda cerrahi müdahale yapılması gerekebilir.
Omuz Ağrısına Ne İyi Gelir?
-
Omuz bölgesini zorlayacak hareketlerden kaçının.
-
Sıcak havalarda klima altında durmayın ya da terliyken rüzgarda kalmayın.
-
Dirsek bölgesini destekleyerek oturun.
-
Kol, ense ve boyun bölgesini de destekleyecek egzersizler yapın.
-
Tenis gibi kolların yoğun olarak kullanıldığı sporları yapmadan önce mutlaka ısınma hareketleri yapın.