Omuz Sıkışması Sendromu
Yazar Tolga Mertoğlu • El Cerrahı • 11 Temmuz 2019 • Yorumlar:
Omuz başının üst kısmında bulunan korokoid ve akrominon adında iki kemik çıkıntı ve bunların arasında köprü şeklinde kuvvetli bir bağ vardır.Omuz başını manivela benzeri bir hareketle yana doğru kaldıran,içe ve dışa doğru hareket ettiren adeleler ,hareket esnasında yukarıdaki bağa sürtünerek hasar görür. Bu durum elinizi baş üzerine getirmenizi gerektiren durumlarda ağrı ve hareket kısıtlılığı olarak ortaya çıkar.
Belirtileri: Bu sendromunun en karekteristik belirtisi kolu yana doğru kaldırırken özellikle 70 ile 110 derece arasında omuz kaslarının kemerin altında sürtünerek ağrı yapmasıdır. Kol 110 dereceden daha fazla kaldırıldığında sürtünme ortadan kalkacağı için ağrı geçer .Bu durum hastalığın erken dönemlerinde görülür. Ancak bu sürtünmeye uzun süre maruz kalmadan dolayı kaslarda büyük bir yırtık ve kanama oluşmuşsa ağrı istirihatte de devam edebilir,uykudan uyandırabilir.
Rahatsızlığın Aşamaları:
Evre 1(Ödem ve Kanama Aşaması):Tenis ,yüzme , ağırlık kaldırma gibi sporlarda aşırı kullanma nedeniyle aşırı sürtünme olur .Buna bağlı olarak ödem ve kanama gelişir.Hastalığı bu aşamada diğer omuz rahatsızlıklarından ayırt etmek için Ortopedist tarafından özel hareket muayeneleri ve omuz içine lokal anestezik enjeksiyonu testi yapılır. Enjeksiyon ile ağrı ortadan kalkıyorsa sorun o bölgede demektir.Bu evre sıkışma sendromu genelde 20-25 yaşlarında görülür.
İstirihat verilir.Göğüs hastalıkları ile mani yoksa soğuk uygulanabilir. Antienflamatuar ilaçlar reçete edilir.Kol kısmen istirihate alınır. Yatay plan üzerindeki hareketlerden kaçınılır. Tamamen omuzu hareketsiz bırakarak donuk omuza yol açmamak için germe ve kuvvetlendirme hareketleri ile hareket muhafaza edilir.Kişiye ve özellikle sporcuya hangi hareketler ile sürtünme olabileceği öğretilir.Monitörü göz hizasında kullanmak , dik oturuş poziyonu ile omuz üzerindeki eğimi azaltmak gibi basit önlemler fayda sağlar. Örneğin teniste servis atışı yapılırken vücudun sahaya doğru yan döndürülmesi sürtünmeyi azaltır.
Evre 2(Kabuklaşma ve Tendon Sertleşmesi ) Sürtünmeye bağlı olarak uzun dönemli tekrarlayan kanamalar ve ödem zamanla sertleşerek yaralanma bölgesinde yara kabuğu vasfında sert bir doku oluşturur.Bu seferde bu yeni oluşan sert ve kalın yara dokusu sürtünme bölgesinde sıkışmaya yol açar.Böylece sürtüme yaraya , yeni oluşan yara kabuğu da sürtünmeye yol açarak bir kısır döngü içerisine girilir. Bu evre sıkışma genellikle 25-40 yaşları arasında olur.
Sorun artık kroniktir ve girişimsel olmayan tedavi ile iyileşmez.Artroskopik yöntem ile , yani 1cm.lik iki veya üç delikten girilerek kamera ile yapılan ameliyatlar ile kalınlaşmış olan dokular ve sürtünmeye yol açan tavan temizlenir.Daha sonra germe eve kuvvetlendirme egsersizleri verilir.
Evre 3 (Kemik Çıkıntıları ve tendon kopmaları)Bu aşamada aşınmış olan yüzeylerde kireçlenme tarzında kemik çıkıntıları gelişir. Omuz başını yukarı doğru kaldıran supraspinatus adındaki kas sürtünmeyle aşınır ve kopmalar olur.Bu evre 40 yaş üzerinde görülür.
Tedavi cerrahidir. Artroskopik tendon onarımı ve tavandaki kemik dokunun inceltilmesi ameliyatı yapılır. Omuz başı kemiğine kapalı yöntemle çakılan vidanın iplerine özel tekniklerle, kopmuş olan tendonun uçları dikilir.Kemik çatı kalınlığı inceltilerek sürtünme ile onarılan tendonun yeniden aşınması önlenilir. Yaşlı hastalarda kopmuş olan tendon dikilse bile tekrar kopabilecek kadar bozulmuş olabilir. Bu gibi durumlarda sadece temizlik ameliyatı veya ileri aşamalarda omuz protez ameliyatları bile uygulanabilmektedir.