Online Terapi

Yazar Melek SarıçiçekPsikolog • 5 Mayıs 2020 • Yorumlar:

Çevrimiçi/online terapi, psikolojik desteğe ihtiyaç duyan bireyler ile psikolojik danışman/psikolog arasındaki ilişkinin ve tedavi sürecinin internet ortamında gerçekleştirilmesidir.

Günümüzde online terapi oldukça sık kullanılan bir yöntemdir. Google aramalarına bakıldığında online terapi kelimesi ayda ortalama 165.000 kez aranmaktadır. İnternetten yapılan psikolojik danışma Amerikan Psikoloji Derneğinin ve Türk Psikologlar Derneğinin oluşturduğu etik kurallara göre yürütülmektedir.

Geçmişte uzaktan psikolojik yardım daha çok uzmanla mektuplaşma, sesli ve görüntülü egzersiz CD’leri izleme, makale, broşür ve kitap okuma şeklinde yürütülürken günümüzde internet üzerinden yazılı, görsel ve işitsel olarak yapılmaktadır. Daha çok profesyonel uygulamalarda kullanılan online terapiler anlık yazışma, internet üzerinden telefonla danışmanlık ve video konferans ile gerçek zamanlı danışmanlık şeklinde gerçekleştirilmektedir.

Online yazışmada danışan ve danışman tercih edilen bir yazışma/mesajlaşma uygulamasında eş zamanlı olarak yazışırlar. İnternet üzerinden telefonla görüşmede ise taraflar bir mikrofon ve hoparlör kullanarak internet üzerinden eş zamanlı bir şekilde sesli olarak konuşurlar. Video konferans uygulamasında ise taraflar internet üzerinden tercih edilen bir uygulama aracılığıyla hem sesli hem de görüntülü olarak konuşurlar. Tüm bu türlerde görüşme süresi ve ne zaman görüşüleceği önceden belirlenir. Ayrıca her 3 tür de bilimsel olarak etkililiği kanıtlanmış ve iyileşmeye yardımcı yöntemlerdir.

Bununla birlikte dışarı çıkma korkusu olanlar, sosyal anksiyete, çekingenlik vb. yaşayanlar bireyler için online terapi birinci seçenektir. Çünkü bu kişiler için dışarı çıkmak kaygı oluşturan bir durumdur ve araştırmalar göstermiştir ki bu problemleri yaşayan kişiler büyük oranda online terapiye başvurmaktadır. 

Günümüzde online terapiye başvurma sıklığı gittikçe artmaktadır. Danışan ve terapist arasında kurulan ilişkinin niteliği aynı mekanda olunmasa da etkinliğinden bir şey kaybetmemektedir. Yapılan birçok bilimsel çalışmada online terapiler hakkında elde edilen olumlu bulguların da etkisiyle uygulamaya karşı olan önyargılı düşünceler ve reddedici tutumlar günümüzde büyük ölçüde azalmıştır.

 

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yazar

Melek Sarıçiçek Psikoloji, Aile Danışmanlığı Uzm. Kl. Psk.

Randevu al Profili görüntüleyin

Yorumlar: (0)