Online Terapi
Mental sağlık alanında yapılan bir çok araştırma psikolojik destek almanın karşılaşılan zorluklarla başa çıkmada en etkili yollardan biri olduğunu ortaya koymuştur. Her bir birey zaman zaman karşılaştığı istenmeyen ya da olumsuz durumlarla başa çıkmakta zorlandığını hissedebilir. Bu zamanlarda alanında uzman birinden destek almak başa çıkamadığınız problemlerinizi çözebilmeniz ve içinde bulunduğunuz zorlu zamanlarla başa çıkabilmeniz için destekleyici bir yöntemdir. Psikolojik destek; yaşadığı problemler nedeniyle zor dönemden geçen ve desteğe ihtiyaç duyan kişilere bu alanda eğitimini tamamlamış uzman kişilerce verilen hizmetlerdir. Online psikolojik destek ise; alanında uzman kişilerce verilen, danışan ile herhangi bir fiziksel ortamda bir araya gelmeden çevrimiçi platformlar aracılığıyla sesli ve görüntülü olarak gerçekleştirilen danışmanlık sürecidir. Özellikle Covid-19 sonrası ihtiyaçlarımızı online platformlar üzerinden karşılamaya öncelik verdiğimiz dönemde adını daha sık duymuş olsakta aslında online terapi çok uzun zamandır dünyada birçok uzmanca uygulanıyordu. Bu süreçte daha öncesinde yüz yüze danışmanlık almış kişiler online sisteme geçiş yapmayı tercih edebilirken bir yandan yeni danışmanlık almaya başlayacak kişiler öncelikli olarak online görüşmeyi tercih edebiliyorlar. Diğer yandan daha önce online danışmanlık almamış kişiler bu sürecin ne kadar etkili olduğu konusuna dair bazı kaygılar yaşabilmektedir. Henüz deneyimlenmemiş bu durum karşısında kaygı ve endişe duymak oldukça doğaldır. Ancak yapılan çalışmalar online terapinin de yüz yüze gerçekleştirilen terapi kadar etkili olduğunu ortaya koymaktadır. Yapılan çalışmalar özellikli kaygı bozuklukları, stres, fobiler, depresyon gibi problemlerde online danışmanlığın en az yüz yüze danışmanlık kadar etkili olduğunu göstermektedir.
Online terapide de yüz yüze gerçekleştirilen seanslarda olduğu gibi daha öncesinden randevulaşarak belirli bir gün ve saat belirlenerek ilerlenir. Kararlaştırılan gün ve saatte görüşmenin yapılacak olduğu platformda (skype, zoom, vb.) buluşulur. Yine aynı şekilde yüz yüze seanslarda olduğu gibi görüşmeler yaklaşık olarak ortalama 45-50 dakika sürmektedir. Bu noktada bazı kişilerin mahremiyet konusunda kaygıları olabilmektedir. Ancak terapist görüşmeyi yapacağı ortamdaki mahremiyetini görüşmeden önce sağlamış olacaktır. Online süreçte de danışan bilgilerinin paylaşılması söz konusu dahi olmamaktadır. Danışan kendini rahat ve mahremiyetini sağladığı bir ortam oluşturabilirse güvenlik konusunda hiç bir kaygı duymasına lüzum yoktur. Kısacası yüz yüze terapide olan her bir kural ve sınır online terapide de geçerlidir.
İki terapi şekli arasında benzerlik oldukça fazla olsa da bazı farklılıklar da olabilmektedir. Yüz yüze görüşmeler daha yakın ve müdahale edilebilir olsa da online terapinin de yüz yüze terapiye oranla daha faydalı olan bazı durumları mevcuttur. Örneğin; varolan belli bir rahatsızlık sonucu evden çıkmayacak olan bireylere de psikolojik destek imkanı sağlamaktadır. Bunun yanı sıra evde veya ofiste çalışan veya yoğun olan bireyler için de zaman tasarrufu ve kolaylık sağlamış olur. Bulunduğu şehirde ya da bölgede aradığı psikoloğu bulamayan kişiler için de yer farketmeksizin istediği uzmandan destek alabilme imkanı sağlamış olur. Günüzüde oldukça gündemde olan salgından dolayı oluşabilecek aksaklıkların önüne geçip; kendi rahat ve huzurlu ortamınızda salgınla ilgili şüphe olmaksızın destek alma imkanı sunar.
Online terapi yüz yüze terapide olduğu gibi destek almak isteyen kişiler için oldukça tercih edilebilir bir yöntemdir. Bu hizmeti almak için uygun kişiler arasında; depresyon, kaygı bozukluğu, panik atak, obsesif kompulsif bozukluk, somatizasyon sorunları, yemek bozuklukları, fobiler, sosyal anksiyete, sınav kaygısı, performans anksiyetesi yaşayan kişiler.