Ortodonti

Dişsel çapraşıklıklar, yer darlığı veya yer-diş boyutları arasındaki uyumsuzlukları düzeltmek için ortodontik tedavi yapılır. Ufak dişsel bozukluklarda hastanın çıkarabildiği hareketli apareyler, daha ciddi boyuttaki dişsel bozukluklarda yalnızca doktorun çıkarabildiği sabit ortodontik teller uygulanır. Bunun dışında yeni çıkan bir yöntem olarak şeffaf plaklar da uygulanmaktadır. Ama çapraşıklık ileri boyutlardaysa sabit tel tedavisi daha iyi sonuç vermektedir. Bunlardan ayrıca çene genişletme aygıtları ve fonksiyonel aygıtlar da vardır.
 Sabit teller metal, beyaz renkli ve lingual braketler olmak üzere 3’e ayrılırlar. Metal ve beyaz renkli olanlar dişlerin dış yüzeyine yapıştırılırlar, lingual braketler ise dişlerin iç yüzeyine yapıştırılır ve dışarıdan görünmezler. Beyaz renkli olanlar porselen veya kompozit esaslı olabilir. Dişlerin iç yüzeyine yapıştırılan lingual braketler ile ortodontik tedavinin süresi uzamaktadır.
Gömülü kanin dişleri olan olgularda kanin dişlerinin üzeri cerrahi yöntemlerle açılarak buton yapıştırılır ve böylelikle diş oklüzyona çekilerek sürdürülmüş olur.
Ortodontik tedavi bitiminde üst veya alt çeneye pekiştirme aygıtları takılarak dişsel bozuklukların tekrarlamaması amaçlanır. Bu aygıtlar sabit olabileceği gibi hareketli tel veya şeffaf plak şeklinde olabilir.

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yazar

Itır Şebnem Arpınar Bilici Ağız Diş Ve Çene Cerrahisi, Diş Hekimi Dr. Dt.

Randevu al Profili görüntüleyin

Yorumlar: (0)