Ortodonti'de Sıkça Sorulan Sorular
Yazar Sinem Bayram Tatar • Ortodontist • 24 Nisan 2019 • Yorumlar:
-DİŞLER NEDEN ÇAPRAŞIK ÇIKAR?
Süt dişlerinin erken çürümeleri ve erken kaybı, daimi dişlerin düzgün olarak sıralanamamasına neden olur. Ayrıca diş ile çene büyüklük oranlarının uyumsuz olduğu, çenelerin yeteri kadar gelişemediği, daimi dişlerin eksik ya da fazla olduğu, dişlerin travmaya uğradığı ve parmak emme gibi kötü alışkanlıkların bulunduğu durumlarda dişler çapraşık çıkar. Ortodontik problemler kalıtımsal olarak da geçiş gösterebilir.
-ORTODONTİK TEDAVİ İÇİN EN UYGUN YAŞ NEDİR?
Ortodontik problemle ilk karşılaşıldığında veya şüphelenildiğinde ortodontiste başvurulmalıdır. Amerikan Ortodontistler Birliği ilk ortodontik değerlendirmenin 7 yaşından önce yapılmasını tavsiye etmektedir. Ortodonti için ideal tedavi yaşı kişiden kişiye değişmekle birlikte en aktif tedavi zamanlaması büyüme gelişimin devam ettiği 8-14 yaşları arasıdır. Ortognatik cerrahi tedavi ise 18 yaşından sonra yapılır. Bununla birlikte dişlerin düzgün dizilimi ve çapraşıklığın giderilmesine yönelik tedaviler her yaşta uygulanabilmektedir.
-ORTODONTİK TEDAVİNİN SÜRESİ NE KADARDIR?
Ortodontik tedavilerin süresi için birçok faktör vardır. Hastaların çene kapanışı ve diş dizilimindeki problemin şiddetine göre tedavi süresi değişir. Ayrıca hastanın yaşı, diş köklerinin uzunluğu, kemiğin sertliği gibi değiştirilemeyen faktörlerin yanında, hastanın randevularına zamanında gelmesi, beslenmesine ve ağız hijyenine dikkat etmesi, verilen aparey, elastikleri uygun kullanması süreyi etkileyen önemli faktörlerdendir. Ortalama tedavi süresi 18-24 aydır.
-DİŞ TELLERİ ZARARLI MIDIR?
Halk arasında diş tellerinin dişleri çürüttüğü ve zararlı olduğu yönünde yanlış bir bilgi vardır. Diş telleri ağız hijyeni sağlandığı sürece leke veya çürüğe kesinlikle sebep olmaz. Ancak gıda tutulumunu arttırdıkları için fırçalamaya çok daha özen gösterilmesi gerekir. Diş telleri varken diş fırçalama, normale göre biraz daha uzun sürse de gerekli temizlik kolayca sağlanabilir. Gerekirse ara yüz fırçaları ve ortodonti hastaları için üretilen özel fırçalar kullanılarak braketlerin etrafı özenle temizlenmelidir.