Ortodonti Tedavisi Hakkında Bilmemiz Gerekenler
Yazar Nejla İlhan • Ortodontist • 25 Eylül 2019 • Yorumlar:
Güzel ve çekici bir gülümseme, erişkinlerin ve yetişme çağındaki çocukların kendine güven kazanmasını, sosyal ve iş-okul hayatında başarısını doğrudan etkilemektedir. Ortodontik tedavi, estetik olarak kazanımların yanı sıra ağız ve diş sağlığı yönünden de pek çok durumu düzenler. Ortodontik Tedavi ya da yaygın olarak bilinen şekliyle Diş Teli Tedavisi günümüzde birçok kişinin ilgi alanına girmektedir. Bireylerin, gerek kendisi gerekse yakınları için bu konuda bir çok sorusu olmaktadır. Bu yazımızda sizlere Ortodonti hakkında bilmemiz gerekenlerden bahsedeceğiz.
Ortodonti, dişler ve çenelerdeki düzensizliklerin teşhisi, önlenmesi ve tedavisiyle ilgilenen diş hekimliği dalıdır. Ortodontik tedavinin ana amacı iyi bir kapanıştır. Bu da düzgün olarak sıralanmış dişlerin karşı çenedeki dişlerle uyumlu olmasıdır. İyi bir kapanış; ısırma, çiğneme ve konuşmayı kolaylaştırır. Ortodontik tedavi, ağız sağlığının geliştirilmesi ve böylece genel sağlığın da iyileşmesine yardımcı olur ve kişinin özgüvenini artırır.
Gerek çocuklarda, gerekse yetişkinlerde uygulanabilen ortodonti tedavisinde, teknolojideki gelişmekler ile beraber kullanılan yöntemler ve teknikler de çeşitlenmiştir. Analiz ve tanı işlemleri daha hassas ve sağlıklı bir şekilde yapılabilmektedir. Ortodontik tedavide kullanılan materyal ve yöntemler devamlı gelişse de, tedavi prensipleri değişmemektedir. Tüm tedavi dallarında olduğu gibi, erken teşhis, ortodontik bozuklukların önlenmesi ve düzeltilmesi için en önemli etkendir.
Ortodontik tedavi bireylere hem fiziksel hem de ruhsal açıdan önemli katkılar sağlamaktadır. Ortodontik tedavi sadece estetik açıdan değil, ağız ve diş sağlığı açısından da pek çok durumda önemlidir. Dişlerdeki çapraşıklık nedeniyle uygun şekilde fırçalanamayan dişler çürümeye ve dişeti hastalıklarına daha yatkın hale gelir. Fonksiyonel kapanış problemleri zamanla çene eklemlerinde ağrıya ve hasara neden olabilir. Ortodontik problemlere zamanında müdahale sayesinde, ağız ve diş sağlığımız daha iyi durumda olacaktır.
Ortodontik problemler ve tedavi yöntemleri kişiden kişiye farklılık gösterebilir. Ancak genel olarak tedavileri iki yöntem altında toplayabiliriz. Bunlar bireyin kendisinin takıp çıkarabileceği hareketli apareyler ya da hekim tarafından dişlere sabitlenen sabit apareyler vasıtasıyla yapılan tedavilerdir. Bu tedavi yöntemleri hastanın yaşına ve ortodontik tedavi ihtiyacına göre değerlendirilip belirlendikten sonra uygulanırlar. Tedavi yöntemleri ve kullanılan apareyler hakkında ne kadar bilgi sahibi olursanız olun, bu bilgiler hiçbir zaman bir hekim tedavisinin ya da değerlendirmesinin yerini alamaz. Kişisel teşhis veya tedavi yönteminin seçimi için mutlaka bir ortodontiste başvurmalısınız.
Gülümsememiz en önemli özelliklerimizden biridir. Yeni birisiyle tanıştığımızda dikkatimizi çeken ilk özelliklerdendir diyebiliriz. Hatta çevremizle iletişimimizde de önemli bir yeri vardır. Her aile çocuklarının kendine güvenen bir gülümsemeye sahip olmasını ister ve bu nedenle aileler günümüzde ortodonti konusunda eskisinden çok daha fazla bilinçli ve ilgili bir yaklaşım sergilemektedirler.
Çocukların 7- 10 yaşları arasında ortodontik açıdan bir değerlendirmeye tabi tutulması gerektiğini biliyor muydunuz? Peki, bazı ortodontik problemlerin küçük yaşlarda tedavi edilebileceğini biliyor muydunuz?
Herkes güzel bir gülüş ve sağlıklı dişlere sahip olmak ister. Hatta bu konu bazılarımız için gerek bireyin sosyal statüsü gereği, gerekse kişinin kendisine gösterdiği özenden dolayı son derece önem arz eder. Ortodontik tedavi günlük hayatımızda bu kadar yaygınlaşmadan önce, bu tedaviyi sadece çocuklar ve gençler yaptırır şeklinde bir düşünce hakimdir. Günümüzde gerek teknolojik gelişmelerden, gerekse ortodonti konusunda bilinç düzeyinin artmasından dolayı bu görüş yok olmuştur. Günümüz toplumunda bireyler farklı sebeplerden dolayı ortodontik tedavilerini yaptıramamış olsalar da, geç kalmış sayılmazlar. Her yaşta ortodontik tedavi olabilirsiniz. Tabii ki ileri yaşlarda yaptırılan ortodontik tedavide de diş ve çene yapısına bağlı birtakım kısıtlamalar olabilir.