Ortodonti Nedir?

Yazar Feyza Bozkurt Koçak • 26 Mart 2024 • Yorumlar:

Ortodonti kelimesi yunancada ortos (düzgün) ve dontos (dişler) kelimelerinin birleşmesiyle ortaya çıkmıştır. Anlamı düzgün dişlerdir. Ortodonti anabilim dalı; dişlerin birbirine, çene kemiğine ve yüze göre, çenelerin birbirine ve kafa kaidesine göre konumlarındaki düzensizliklerinin teşhis ve tedavisi ile ilgilenen diş hekimliğinin bir uzmanlık dalıdır.

Ortodontik tedavilerde tek amaç dişlerin birbirlerine göre düzgün sıralanmalarını sağlamak değildir. Aynı zamanda alt ve üst çenenin birbiri ile uyumlu ve doğru bir şekilde kapanış sağlamasını, dişler ile komşu yumuşak dokuları (dil, yanak, dudak) birbiri ile uyumlu hale getirilmesi ve çene eklem problemlerinin düzeltilmesi de amaçlanmaktadır.

ORTODONTİ UZMANI (ORTODONTİST) KİMDİR?

“Ortodontist ya da ortodonti uzmanı diş, çene ve yüz düzensizliklerinin teşhis ve tedavisi konusunda uzmanlık eğitimi almış diş hekimidir. Ortodonti uzmanı olabilmek için öncelikle 5 yıllık bir diş hekimliği fakültesinden mezun olmak gerekir. Daha sonra Diş Hekimliğinde Uzmanlık (DUS) sınavında gerekli derece alınarak bir diş hekimliği fakültesinin ortodonti ana bilim dalında 4-6 yıllık uzmanlık eğitimi alınır. Bu uzmanlık eğitimini başarı ile bitirildiği zaman diş hekimi “ortodonti uzmanı” unvanını almaktadır.

SIK SORULAN SORULAR

Çocuğumu ilk ne zaman ortodonti kontrolüne götürmeliyim?

AAO (American Association of Orthodontics) ortodontik ilk muayene yaşını 7 yaş olarak tavsiye etmektedir. Erken dönemde ortodontist/ortodonti uzmanı, çene, diş ve yüz gelişimindeki problemleri yakalayabilir ve problemler ilerlemeden durdurabilir ya da oluşmasını engelleyebilir. İskeletsel bozukluklar çocuğun büyüme dönemi bitmeden çözülebilir.

Ortodontik tedavi, diş teli tedavisi ne kadar sürer?

Ortodontik tedavi süresi kişiden kişiye, problemin şiddetine, kişinin yaşına, kök uzunluğuna, kemik yapısına, kişinin tedaviye gösterdiği kooperasyona göre değişkenlik göstermektedir. Her bireyde sonuç farklılık göstermektedir. Ancak en kısa ortodontik tedavi ortalama 6-7 ay civarında sürerken, gömülü diş tedavileri ve ortognatik cerrahi(çene cerrahisi) gibi tedavilerde tedavi süresi artmakta ortalama 2-3 yıl civarında sürmektedir.

Bu süreçler tamamen ortalama süre olmakla beraber kendi tedavinizle alakalı en doğru bilgilendirmeyi ortodonti uzmanınızın muayenesinde öğrenebilirsiniz.

Ortodontik tedavi yaptırmazsam ne olur?

Çapraşık dişler daha fazla gıda birikimine neden olur. Bu durum da çürük olma ihtimalini artırabilir. Arka grup dişlerinizin doğru kapanmaması diş yüzeylerinde aşınmalara, çiğneme, konuşma gibi fonksiyonlarda zorluklara ve dişleri destekleyen kemik, diş eti ve çene eklemi gibi yapılarında aşırı strese sebep olabilir.

Ortodontik tedavim bittikten sonra dişlerim eski haline geri döner mi?

Başarılı bir şekilde tamamlanmış ortodontik tedaviden sonra dişlerin geri dönmesini engellemek için 'pekiştirme tedavisi' yapılmaktadır. Bu döneme gösterdiğiniz önem tedavinizin kalıcı olmasını sağlar. Pekiştirme tedavisinde ortodontik tedaviniz bittikten sonra alt ve üst dişlerinizin arkasına retainer(içten tel) denilen ince bir tel ile sabitleme yapılır. Buna ek olarak dişlerinizden ölçü alınarak şeffaf plaklar hazırlanır. Ortodontistinizin size gösterdiği yönergelerle şeffaf plakların düzenli kullanılması gerekmektedir.

Diş teli ile Şeffaf plak arasındaki fark nedir?

Diş teli tedavisinde, dişlerin üzerine yapıştırılan metalik ya da seramik braketler aracılığı ile ortodontik tedavi yapılır.

Şeffaf plak tedavisinde ise dişlerden alınan ölçülerin ya da tarayıcı kayıtların dijital ortama dönüştürülmesi ile sırasıyla dişleri düzeltecek şeffaf plaklar hazırlanır. Bu şeffaf plakların düzenli kullanılması ile diş hareketi elde edilir.

Her iki tedavi yöntemi de ortodontik tedavide kullanılır. Hepsinde düzgün diş ve çene ilişkisi amaçlanır yalnızca kullanılan materyaller farklıdır.

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yazar

Yorumlar: (0)

Yazar

Feyza Bozkurt Koçak

Ortodonti, Diş Hekimi Uzm. Dt.

Randevu al