Ortodonti Nedir ve Ortodontist Kimdir?
Yazar Çağatay Günaydın • 17 Nisan 2023 • Yorumlar:
Ortodonti; diş, çene ve yüz düzensizliklerinin incelenmesi ve düzeltilmesine odaklanan bir diş hekimliği uzmanlığıdır. Ortodontist, bir üniversitenin dişhekimliği fakültesinden mezun olduktan sonra, en az 4 sene daha doktora düzeyinde eğitim almış bir uzman dişhekimidir. Ortodontistler, diş hareketleri ve yüz gelişiminin yönetimi hakkında bilgi edinerek, dişleri hizalama ve çene kusurlarını düzeltme konusunda yüksek düzeyde uzmanlığa sahip, diş hekimliğinde benzersiz şekilde eğitilmiş uzmanlardır.
Çocuğum Ortodontisti İlk Ne Zaman Görmeli?
AAO (American Association of Orthodontics) çocukların 7 yaşını geçmeden ortodontik kontrolden geçmelerini tavsiye etmektedir. Bu yaşlarda ortodontist/ortodonti uzmanı, henüz çocuğun ağzında süt dişleri varken çene ve diş gelişimindeki problemleri yakalayabilir. Anormal durumun erken tespit edilmesi önemli olabilir. Gelecekte komplike ve maaliyetli tedavi olma olasılığı azalabilir. Pek çok ortodontik hastanın aktif tedavisi 9-14 yaşları arasında başlar.
Aile Diş Hekimimiz Aynı Zamanda Ortodontist Mi?
Kısa cevap vermek gerekirse, hayır. Genel dişhekimlerinin ortodonti gibi uzmanlık hizmetlerini uygulamalarına kanunen izin verilmektedir. Bununla birlikte bir ortodontist, bu alanda derinlemesine bilgi ve deneyim kazanmak için bir üniversite veya hastane ortamında en az dört yıl daha uzmanlık eğitimi almıştır. Genel diş hekimleri, hafta sonu ortodonti kursları alarak ortodonti tedavisi hakkında bilgi edinmektedirler ve karmaşık vakalara maruz kalma düzeyleri sınırlıdır. İyi bir karşılaştırma, bir genel cerrahı bir ortopedi cerrahıyla karşılaştırmak olabilir, her ikisi de ameliyat yapabilirken, ortopedi cerrahı becerilerini ve bilgisini geliştirmek için fazladan yıllar geçirmiştir ve daha yüksek düzeyde ortopedik ameliyatlar yapabilir. Herhangi bir tedaviye başlamadan önce en azından TOD (Türkiye Ortodonti Derneği) üyesi olan bir uzmandan görüş almanızı tavsiye ederiz.
Diş Teli Takmak İçin Çok Mu Geç Kaldım?
Hayır, gülüşünüzü dönüştürmek için asla geç değildir. Geçmişte ortodontik tedavinin sadece çocuklar için olduğu görüşü hakimdi. Hak ettiğiniz mükemmel gülüş ve sağlıklı bir kapanış 16 yaşında olduğu kadar 60 yaşında da aynı öneme sahiptir. Bu amaçla, dişler sağlıklıysa her yaşta hareket ettirilebilir. Yaş, ortodontik tedavi için değerlendirilecek bir kriter değildir.
Diş Teli Varken Dişlerimi Daha Sık Fırçalamam Gerekir mi?
Evet, normalde ağzınızdaki tükürük akışı ve kas aktivitesi yemekten sonra yiyecek parçacıklarının çoğunun temizlenmesine yardımcı olur. Ortodontik tedavi sırasında ise dişler ekstra bakıma ihtiyaç duyarlar. Yemek artıkları braketler, teller, bantlar ve diğer apareyler üzerinde birikir ve bu yüzden temizliği daha zordur.
Diş telleriniz yerleştirildikten sonra, size nasıl düzgün bir şekilde fırçalayıp diş ipi kullanacağınızı ve yeni cihazlarınıza nasıl bakacağınızı göstereceğiz.
Diş Teli Varken Düzenli Diş Kontrollerine Hala İhtiyaç Var mı?
Şüphesiz! Ortodontik aygıtları olan hastalar, düzenli diş bakımı alma konusunda normalden daha fazla tetikte olmalıdır. Diş tellerine veya ulaşılması zor bölgelere sıkışan yiyecekler; diş eti hastalığına, diş eti iltihabına veya diş tellerine zarar verebilecek çürüklere neden olabilir. Bu sebeple, tedavi boyunca rutin uzman kontrollerine devam edilmelidir.
Aktif Spor Hayatım Varsa veya Bir Enstrüman Çalıyorsam Diş Teli Takabilir miyim?
Kesinlikle! Diş teli takarken en sevdiğiniz etkinliklerin tümünü yine de sürdürebilirsiniz. Temas sporları yapıyorsanız yapmanız gereken tek değişiklik ağızlık takmaktır. Bu, diş tellerinizi veya cihazınızı koruyacaktır.