Ortodonti Nedir?

Diş Hekimi • 13 Mayıs 2019 • Yorumlar:

Ortodonti, dişler ve çenenin normal yapısı ve gelişimi, meydana gelen bozukluklar ve bu bozuklukların tedavisi ile ilgilenen diş hekimliği dalıdır.
Ortodonti tedavisi süt dişleri döneminde uygulanarak, bu dönemde görülen parmak emme, ağızdan solunum gibi alışkanlıklara bağlı olarak ortaya çıkan sorunlar ortadan kaldırılır. Ortodonti tedavisi ile çenenin iskelet yapısında kalıcı bir bozukluk meydana gelmesi engellenmiş olur.
Karışık dişlenme dönemi de ortodontinin kapsamındadır. Bu dönemde hem süt dişleri hem de kalıcı dişler ağızda bulunur. Süt dişlerinin erken kaybedilmesi ve alttan gelen sürekli dişe rehberlik edememesi durumunda yer darlıkları ortaya çıkar. Ortodonti bu yer darlıklarının giderilmesi ile ilgilenir. Aynı zamanda bu dönemde çene gelişimleri devam etmektedir. Alt ve üst çene gelişiminin birbiriyle uyumlu olarak meydana gelmemesi sonucunda ortaya çıkan çeneler arası uyumsuzluk da ortodontinin kapsamındadır.
Kalıcı dişler döneminde ortodonti diş dizilerindeki bozuklukların düzeltilmesi ile ilgilenir.
Dişeti hastalıklarına bağlı olarak meydana gelen düzensizliklerin tedavisi ve doğuştan eksik olan veya sonradan kaybedilen dişlere bağlı olarak ortaya çıkan düzensizliklerin tedavisi de ortodontinin kapsamına girer.

ORTODONTİK TEDAVİ NASIL UYGULANIR?

Erken bir muayene çok faydalı olmasına karşın çoğu ortodonti hastası aktif bir tedaviye 9-14 yaşları arası başlarlar.

Yetişkinlerin de ortodontik tedaviden faydalanabileceğini unutmayın. Yalnız erişkinlerde çene gelişimi tamamlandığı için çenesel değil, dişsel çapraşık durumları giderilmeye çalışılıri Bunlar,hareketli apareylerle tedavi edilebidiği gibi az görünen ve daha rahat kullanılabilen braketlerlerle de tedaviye edilebilirler.

Ortodontik tedavi uygulanma şekline göre sabit ve hareketli ortodonti tedavisi olarak ikiye ayrılır:

Sabit Ortodonti Tedavisi

Sabit ortodonti tedavisi adından da anlaşılacağı gibi hastanın çıkartamayacağı sabit apareylerin kullanıldığı ortodonti tedavisidir. Sabit ortodonti tedavisinde dişler üzerine braket olarak adlandırılan oluklu bir metal (günümüzde porselen braketler de kullanılmaktadır) yapıştırılır. Bu oluktan bir tel geçer. 4-6 hafta aralıklarla bu tel değiştirilir.

Hareketli Ortodontik Tedavi ve Şeffaf Apareyler

Hareketli ortodonti tedavisi hastanın kendisinin takıp çıkartabileceği apareylerin kullanıldığı ortodonti tedavisidir. Hareketli ortodonti tedavide çenesel vakalar 6-17 yaş arası yapılabildiği halde; dişsel vakalar ileri yaşlarda ve erişkinlerde uygulanabilmektedir. Bazı durumlarda hem sabit hem hareketli her iki ortodonti tedavi şeklinin de uygulanması gerekebilir.

Şeffaf Apareyler İle Tedavi

Son yıllarda bazı ortodontik bozukluklar, ağızda farkedilmeyen şeffaf aparey sistemi ile düzeltilebilmektedir. Hekiminiz ölçülerinizi aldıktan sonra onların üzerinde ilgili birime kişiye özel tedavi planı hazırlatacak ve üç boyutlu bilgisayar sistemi ile dişlerinizde gerçekleşecek ilerlemeleri ve düzelmiş durumunu size gösterecektir. Şeffaf apareyler kişiye ve çeneye özeldir tedavisi de takılacak aparey sayısı da buna göre değişir. Hekiminiz belli zaman aralıkları ile apareylerinizi değiştirecek ve ağzınızdaki gerekli kontrolleri yapacaktır. Sizin yapmanız gereken tek şey ise hekiminize çene ölçülerinizi aldırmak, apareyleriniz gelince de her takılan apareyi günde en az 22 saat kullanmak ve onları yemek yerken özenle kutusuna koymak. Şeffaf apareyle tedavi 12 yaşından sonra , özellikle yetişkinlerde uygulanabilmektedir..

ORTODONTİK TEDAVİ NE KADAR SÜRER?

Ortodonti tedavisinin süresi pek çok faktöre bağlıdır. Ancak ortodonti tedavisinde süreyi etkileyen en önemli faktör, ortodontik sorunun şiddetidir. Diş hekimliğinde uygulanan diğer tedavilerle kıyaslandığında, ortodonti tedavisi uzun bir süreci kapsar. Bu nedenle, ortodonti tedavisinin en kısa sürede tamamlanabilmesi için, ortodontistinizin uyarılarını dikkate almalı ve randevularınızı aksatmamalısınız.

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yazar

Bir doktor önerisi ister misiniz? Doktorlarımız ile iletişime geçin!

Hemen bir doktor bulun »

Yorumlar: (0)