Ortodonti Tedavileri
Yazar A. Alper Öz • Ortodontist • 3 Haziran 2021 • Yorumlar:
Ortodonti
Ortodonti; dişlerin, diş kavislerinin, çenelerin ve yüz kemiklerinin birbirleriyle olan ilişkilerini, yaş, büyüme ve gelişim durumunu göz önünde bulundurarak inceleyen, bu ilişkiler için normal değerler saptayan, normalden sapmaların olduğu vakaları tespit ederek bu ilişkileri düzeltmeye veya anomalinin meydana gelmesini önlemeye çalışan diş hekimliğinin bir uzmanlık dalıdır.
Ortodontik tedaviler her yaşta yapılabilir ancak bazı ortodontik problemlerin tedavisinde yaş oldukça önemlidir. Özellikle çeneler arası ilişkide problemi olan bireylerde büyüme gelişim döneminde müdahale etmek ileride yapılacak cerrahi tedavilerin önüne geçebilmektedir. Daimi dişler çıkmaya başladığı zaman yani, 6-7 yaş döneminde ilk ortodontik muayene önerilmektedir. Erken dönemde yapılacak küçük müdahaleler ileride yapılacak daha kapsamlı tedavilere olan gereksinimi ortadan kaldırabilmektedir.
Çeneler arası ilişkilerinde problem olan alt çene ileriliği ve geriliği, üst çene geriliği gibi sorunları olan erişkin bireylerde ise ortognatik cerrahi adı verilen hem ortodonti uzmanının hem de çene cerrahı yada plastik cerrahın beraber yürüttüğü tedaviler yapılmaktadır.
İmplant
Dental implantlar ağız içerisinde eksik olan diş yada dişleri olan bireylerde eksik dişlerin yerine yapılan vücut ile uyumlu titanyum vidalardır.
İmplant tedavilerinde işlem yapılacak olan bölgenin kemik yeterliliği önemlidir. Kemik yeterliliği ise yapılan klinik ve radyolojik inceleme sonrası tespit edilir. İmplant uygulamaları lokal anestezi altında yapılan hastanın işlem sırasında herhangi bir ağrı hissetmediği uygulamalardır.
Yapılan klinik ve radyolojik değerlendirme sonucu implant için uygun kemik olmadığına karar verilirse yeni kemik oluşturmak için ön cerrahi uygulamalar yapılarak 3-6 ay arası beklenir ve oluşan bu yeni kemik alanlarına implant yerleştirilebilir. İmplantın kemik ile kaynaşması için 3 ay kadar daha beklenerek sonrasında protez aşamasına geçilir
Protetik Diş Tedavisi
Dental protezler ihtiyaç doğrultusunda kişiye özel olarak üretilen bazen bir bazen de birden fazla yada bütün dişlere uygulanan yapay dişlerdir. Bireyin ihtiyacına göre hareketli ya da sabit protezler yapılabilir.
Sabit protezler kron yada köprü olarak bilinen hasta tarafından çıkarılamayan protez türleridir. Yapımlarında genel olarak seramik malzeme kullanılmaktadır. Metal destekli seramik kaplamalar ve zirkonyum kaplamalar en sık tercih edilenlerdir. Renk ve şekilleri her birey için kendine özgü olarak tasarlanmaktadır.
Laminate veneer protezler ise dişlerin sadece ön yüzeylerinde çok küçük aşındırmalar yapılarak uygulanan yaprak tarzında çok ince protezlerdir. Bu protezler en az diş aşındırması ile yapıldığı ve ince oldukları için ve ışığı geçirebilirler ve bu nedenle görünümleri doğal dişlere oldukça yakındır.
Diş Beyazlatma
Beyazlatma (Bleaching) işlemi sonucu bireyler çok daha beyaz dişlere sahip olabilmektedirler. Ancak bu alanda eğitim almış diş hekimleri tarafından sağlık bakanlığı tarafından onaylı cihaz ve malzemeler ile yapılması gerekmektedir.
Kanal Tedavisi
Kanal tedavisi çürüğün çok ilerlediği ve diş pulpasına kadar uzandığı yada oldukça hasar görmüş bir dişi kurtarmak amacı ile yapılan bir tedavidir. Bu tedavide diş sinirlerinin bulunduğu pulpa çıkarılır diş kanalları temizlenir ve bu kanallar kanal dolgu materyalleri ile tekrar doldurulur. Bu şekilde dişin daha uzun süreler ağızda kalarak hizmet vermesi amaçlanır.