Ortodonti
Yazar Özlem Özcan • Ortodontist • 30 Kasım 2016 • Yorumlar:
Ortodonti: Dişlerde bulunan çarpıklıkların tedavisi estetik, hijyen ve fonksiyon açısında oldukça önemlidir. Tedavi edilmeyen çarpıklıklarda hastaların en belirgin şikayeti estetiktir. Fakat sorun estetikle sınırlı değildir. Çarpık dişlerle hasta etkili bir çiğneme yapamaz, neticesinden sindirim sorunları yaşayabilir, tek taraflı çiğneme alışkanlığı gelişmesi ilerde eklem sorunlarına yol açabilir, çarpık diş araları iyi temizlenemediği için diş eti problemleri ve diş çürükleri oluşabilir.
Tedavi Yöntemleri
Hareketli Apareyler: Genellikle çocuklara uygulanır. Basit vakaların tedavisinde kullanılır. Hasta tarafından takıp çıkarılabilir. Damak kısımlarına gelen plak ve üzerinde bulunan çeşitli şekillerdeki tellerden oluşur, dişe uygulanacak harekete göre bu teller aktiflenir.
Sabit Apareyler: Dişlerin üzerine yapıştırılan braketler ve bu braketlerin ortasından geçen tellerlerden oluşur. Bu braketlerin porselen ve metal olarak iki çeşidi vardır. Porselen diş renginde olduğu için estetik olarak metal braketlere göre daha fazla kabul görür. Bu braketleri birbirine bağlayan teller sayesinde dişlere kuvvet uygulanır, bu kuvvet neticesinde dişler hareket eder ve yer değiştirir.
Lingual Braketleme: Sabit ortodontik apareyler kullanılarak yapılır, fakat bu tedavi seçeneğinde braketler dişlerin arka kısımlarına yerleştirilir. Yetişkin ve braketlerin görünmesi neticesinde oluşacak estetik bozuklukların sorun olduğu hastalarda kullanılır. Braketlerin dilin hareket alanına gelmesinden dolayı alışılması biraz daha zordur, ilk zamanlar konuşmada bozukluklara sebep olabilir ve tadavi süresi biraz daha uzundur.
Invisalign: Bu tedavi yönteminde braket ve teller kullanılmaz. Basit çarpıklıkların tedavisinde kullanılır. Dişlerin ölçülerine uygun olarak şeffaf plaklar yapılır, bu plaklar 4 haftalık kullanım neticesinde yenilenir. Vakanın şiddetine göre 10-15 adet plak kullanılır tedavi süresince. Hasta açısında kullanım ve estetik olarak en başarılı yöntemdir.
Ortognatik Cerrahi: Çenelerin birbirine ve yüze göre olan uyumsuzlukları ortodonti ile giderilemeyecek kadar ileri olan vakalarda ortognatik cerrahi yöntemine başvurulur.
Ortodontik tedavi gören hastalar ağız bakımına normalden çok daha fazla özen göstermeliler.