Ortodontik Tedavi Yöntemleri

Yazar Dinan DemirözAğız Ve Diş Sağlığı • 15 Nisan 2020 • Yorumlar:

Dişlerinizdeki eğrilik ve kötü görüntüden şikayetçiyseniz, ortodontik tedavinize başlamadan önce tedavi yöntemleri hakkında bilgi edinmeniz sizin için faydalı olacaktır.

Bu tedavi yöntemleri 4 başlık altında özetleyebiliriz.

⦁ Metal Braketler

Metal braketler (Halk arasında bilinen adıyla diş telleri) en eski geçmişe sahip ortodontik tedavi araçlarının başında gelmektedir. Dişlerin üzerinde kare veya dikdörtgen şeklinde görülen parçalara ‘’braket’’ adı verilir. Braketler dişlerin üzerine yapıştırılır. Diş telleri bu braketlerin üzerinde mevcut olan yuvalara yerleştirilir. Çok elastik ve şekil hafızasına sahip teller kuvveti braketler vasıtasıyla dişlere aktarırlar. Böylece dişler fasılalı olarak düzelmeye başlarlar. Diş telleri inceden başlayarak hastaların dişlerinde meydana gelen düzelmeye bağlı kalınlaştırılır. Bu sebeple hastalar hekimlerini her 4-5 haftalık periyotlarda ziyaret etmektedirler. Hastaların braketleri üzerinde topuz benzeri uzantılar bulunabilir. Bu uzantıların amacı tedavinin ileriki fazlarında çeneler arası ilişkiyi düzeltmek veya tam kapanışı sağlamak amacıyladır. Daha önce dişler ve yanak arasında belirli bir boşluğa sahip olan hastaların artık bu bölgelerini diş telleri ve braketler işgal etmektedir. Buna bağlı olarak geçiçi bir süre (genelikle 1 hafta içinde son bulacak şekilde) ile hastaların yanak ve dudak bölgelerinde küçük yaralar oluşabilir. Hekiminizden tedaviye başladığınız zaman diş mumu isteyerek bu süreci daha rahat atlatabilirsiniz. Ayrıca dudak ve yanaklarınızın braket ve teller üzerinde çok fazla hareket ettirilmemesi de faydalı olacaktır.

Metal braketler uzun yıllardır ortodonti pratiğinde yer alan tedavi sonuçlarının tahmin edilebilir olduğu bir tedavi yöntemidir. Daha eski uygulamaların aksine braket yapıları küçültülmüş ve daha estetik bir görünüme kavuşturulmuştur. Kırılmaları durumunda tekrar yapıştırılmaları mümkün olduğundan hasta tarafından muhafaza edilmeleri uygun olacaktır.

Bu ortodontik tedavi yönteminde de diğer yöntemlerde olduğu gibi dişlerin ve diş etlerinin sağlıklı kalması amacıyla düzenli ve etkin bir ağız hijyeni çok önemlidir.

 

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yazar

Yorumlar: (0)

Yazar

Dinan Demiröz

Ortodonti, Diş Hekimi Uzm. Dt.

Randevu al