Ortodontik Tedaviler
Yazar İdil Bavbek Karakaya • Ortodontist • 15 Aralık 2016 • Yorumlar:
AĞIZ DIŞI ORTODONTİK AYGITLAR
Hasta tarafından takılıp çıkarılabilen aygıtlardır. Sabit tedavi mekaniklerine yardımcı olarak ve büyüme gelişim döneminde iskeletsel bozuklukların tedavisinde kullanılırlar.
YETİŞKİNLERDE ORTODONTİK TEDAVİ
Ortodontik tedavi her yaşta yapılabilmektedir. Erişkin hastalarda estetik braket seçenekleriyle veya uygun hastalarda braketsiz olarak; hastaya özel hazırlanan şeffaf plaklarla diş bozukluklarının düzeltilmesi mümkündür.
ORTOGNATİK CERRAHİ
Ortodontik tedavi sınırları içerisinde iskeletsel problemlerin çözümünün sağlanamadığı olgularda cerrahi – ortodonti işbirliğinden yararlanılır. Dişler bulundukları çeneler içinde uygun konumlarına getirilirler; cerrah ve ortodontist operasyonu planlar ve uygun görülen zamanda genel anestezi altında operasyon gerçekleştirilir.
ÇOCUKLARDA ORTODONTİK TEDAVİ
Ortodontik problem ilk fark edildiğinde herhangi bir yaş beklenmeksizin ortodontiste başvurulmalıdır. Hiçbir problem olmadığı düşünülse bile, çocukların ilk ortodontik muayenesi 7 yaş civarında mutlaka bir ortodonti uzmanı tarafından yapılmalıdır. Yapılan muayeneden sonra bir problemin olup olmadığı, bir problem varsa tedaviye başlama zamanı ve tedavi prosedürü detaylı olarak anlatılacaktır. Problemler ne kadar erken yaşta fark edilip düzeltilirse elde edilen iyileşme o kadar kalıcı olmaktadır.
Çoçuklarda küçük yaşlarda görülen parmak emme, ağız solunumu gibi kötü alışkanlıklar dişler ve büyümekte olan çene kemikleri üzerinde olumsuz etkiler oluştururlar. Erken dönemde yapılacak koruyucu, önleyici tedaviler ve var olan çene bozukluklarının düzeltilmesine yönelik uygulanan fonksiyonel tedavilerin; ileri yaşlarda yapılacak olan cerrahi girişimli ortodontik tedavilerden çok daha kolay ve zahmetsiz olduğu unutulmamalıdır.
KULLANILAN AYGITLAR
SABİT ORTODONTİK AYGITLAR
Dişler üzerine tek tek yapıştırılan braketler ve bağlandıkları telden oluşur. Braketler ‘metal braketler’ erişkin hastaların tercih ettiği ‘estetik braketler’ ve dışarıdan görünmeyen, dişlerin dil tarafına bakan iç yüzeylerine yerleştirilen ‘lingual braketler’ olarak sınıflandırılabilirler.
HAREKETLİ ORTODONTİK AYGITLAR
Hasta tarafından takılıp çıkarılabilen aygıtlardır. Erken dönemde kullanılan; alışkanlık önleyici aygıtlar, genişletme plakları, yer tutucular ve sabit tedavi sonrası pekiştirme amacı ile kullanılan plaklar bu gruptaki aygıtlara örnek olarak sayılabilir.