Ortodontik Tedavilerde Ağrı ve Kontrolü
Yazar Sinem Bayram Tatar • Ortodontist • 26 Nisan 2019 • Yorumlar:
Ağrı, herhangi bir diş tedavisi gören hastalar için genel olarak karşılaşılan bir durumdur. Hastalar bu ağrıdan korktukları için diş tedavilerinden kaçınıp erteleme yoluna giderler. Durum ortodontik tedavi gören hastalar için de farklı değildir. Hastalar, ortodontik aletlerin yerleştirilmesinden sonra bir miktar rahatsızlık yaşarlar. Bu rahatsızlıklar; basınç, gerilim, dişlerde acı ve ağrı olarak bildirilmiştir. Ortodontik tedavinin ilk günleri braketler ve teller boyunca uygulanan kuvvet dişleri yavaşça hareket ettirdiği için, hastalar için sıkıntılı olabilir.
Ağrı ayrım göstermemekle beraber bireylerin hepsi aynı orandaki uyaranlara aynı miktarda ağrı hissetmezler. Bireydeki stres düzeyi arttıkça ağrının da arttığı yapılan çalışmalarca gösterilmiştir. Ortodontik tedavi esnasında stres faktörlerinin minimum olması ağrı düzeyini de oldukça azaltmaktadır.
Ortodontik randevu sonrasında ağrı 4 saat sonra başlamakta ve 2-3 gün içerisinde azalarak yok olmaktadır. Ağrının şiddetinde hekimin uyguladığı kuvvet çok önemlidir.
Eğer ağrı düzeyi kişiyi rahatsız edecek seviyede ise hastaların herhangi bir ilaç kullanmasında sakınca yoktur. İlk randevu sonrasında, ağız içi dokuların yerleştirilen tellere adaptasyonu sürecinde küçük yaralar oluşabilmektedir. Bu yaraların tedavisi için ağız gargaraları yardımcı olmakla birlikte dokuların hızlı yenilenmesi sayesinde bu yaralar 1 hafta içinde iyileşecektir.
Ağrı ve rahatsızlığın minimalize edilmesi, her klinisyenin amacıdır. Bununla beraber, ağrı mekanizmasının anlaşılmasındaki büyük gelişmelere rağmen ağrının tamamen elimine edilmesi henüz mümkün değildir. Tedavinin her fazında ağrı ve rahatsızlıklar konusunda hastayı bilgilendirmek ve tedavi sürecini doğru planlayarak ağrıyı en aza indirmek ortodontistlerin görevidir.