Ortodontik Tedavinin Yaşı Yok
Yazar Sinem Bayram Tatar • Ortodontist • 24 Nisan 2019 • Yorumlar:
Ülkemizde ortodontik tedavinin yaklaşık 30-40 yıllık bir mazisi var. Çok kısa bir zaman öncesine kadar tel tedavisinin sadece belli yaş dönemindeki çocuklara uygulanabileceği görüşü hakimken şimdi ortodontik tedavinin yaşı yok desek yalan olmaz.
Elbette çenenin geride veya önde olmasıyla birlikte çenelerde konum bozukluklarının bulunduğu durumlarda erken müdahale etmek gerekmekte ve bu dönem 6-12 yaş arasında değişmektedir. Dolayısıyla bu tip sorunları gözden kaçırmamak için, daha önce dikkati çeken özel bir durum yoksa her çocuk 6 yaşından itibaren yılda bir kez ortodontik muayeneden geçmelidir. Eğer dişlerde sadece çapraşıklık varsa, daimi dişlerin tamamlandığı 11-12 yaş alt sınır olarak kabul edilmekte ve bu yaştan itibaren herkese ortodonti uygulanabilmektedir.
Özellikle son zamanlarda ortodonti kliniklerindeki hastaların %20’si erişkin gruba girmektedir. Erişkin gruba giren bireylerin ortodontik tedavisinde amaç sadece çapraşık dişleri düzeltmek değil, aynı zamanda cerrahi desteğiyle birlikte önde veya geride olan çenelerin ideal konumlarına getirilmesini böylelikle ideal bir estetik sağlanmasını da içermektedir.
Ayrıca diğer branşlara destek amacıyla da erişkin bireylerde ortodontik tedavi uygulanabilmektedir. Örneğin diş eksikliği olan bir bölge implant yerleşimi açısından uygun boşluğa sahip değilse bu boşluklar düzenlenebilir, eksenleri eğik olan dişler dikleştirilerek protez için daha uygun bir konuma getirilebilir. Ağız içerisindeki dişlerin sağlığını arttırmaya yardımcı olmak, dişlerin kaybına neden olan birçok dişeti hastalıklarının tedavisine destek vermek için ortodontistler, diğer uzman hekimler ile birlikte ortak tedaviler yürütmektedirler.
Türkiye'de özellikle erişkinler arasında bu tedaviye ihtiyacı olan pek çok hasta bulunmakla birlikte, estetik kaygılarla bu kişiler ortodontik tedaviye yanaşmamaktadırlar. Artık, “Ortodontik Tedavi için yaşım çok geç” diyerek protezlerle giderilmesi düşünülen birçok diş bozukluğu düzeltilebilmekte, böylece erişkinler de ömür boyu kendi dişlerini kullanabilmektedir.