Ortognatik Cerrahi NEDİR?
Yazar Hüseyin Münip Yalaz • Ortodontist • 24 Mart 2017 • Yorumlar:
Ortodontik problem sadece dişlerin apozisyonu ile sınırlı değildir.Probleme bu sefer çene kemiklerinin düzensiz gelişimide eklenmiştir.Bu düzensiz gelişim aşırı boyutlardadır.Kişinin sosyal hayatını bozduğu gibi ne yazıkki psikolojisinide etkilemektedir.bu noktada ortodonti ve cerrahi işbirliği başlar.
Ortognatik cerrahi ile çene kemiklerinde düzenlemeler yapılır.Cerrrahi operasyonu plastik cerrahlar yada çene cerrahisi uzmanları yapar.Operasyon için büyüme ve gelişimin bitmesi beklenir(18-20 yaş civarı)
Ortognatik cerrahinin aşamaları
Klinik muayene: Ortognatik cerrahi uygulanacak hastalarda detaylı bir genel değerlendirme yapılır. Hastadan röntgen filmleri, fotoğraflar ve alçı modelleri içeren kayıtlar alınır ve bu kayıtlar üzerinde sefalometrik analiz yapılır. Bunu medikal bir değerlendirme takip eder ve cerrahiye veya genel anesteziye engel herhangi bir durum olup olmadığı değerlendirilir.
Cerrahi öncesi ortodontik tedavi: Doktorunuz belirlenen planlama doğrultusunda tedaviyi uygulayarak alt ve üst dişlerin sıralanmasını sağlar. Bu aşama hastanın anomalisinin şiddetine göre ortalama olarak 2 yıl sürebilir. Bu süre sonunda tekrar bir sefalometrik film çekilir.Şayet gerekli ise tomografi talep edilir.Yeni ölçüler ve filmlerin üzerinde yapılan çalışmalar ve analizler sonucunda dişlerin ve çene kemiklerinin kaçar mm ne kadar ve hangi yöne hareket ettireleceği hesaplanır.Yeni plan ve iki adet splint cerraha gönderilir.Splintler ameliyat esnasında cerrahın rehberleridir.
Cerrahi operasyon: Genel anestezi altında, cerrah tarafından çeneler istenilen konuma getirilir. Operasyon sonrası yaklaşık 3-5 gün kadar hastanede kalınır ve daha sonra hasta taburcu edilir.
Cerrahi sonrası ortodontik tedavi: Cerrahi sonrası son düzeltmeler ortodontist tarafından tamamlanır ve 1-3 ay içerisinde hastanın braketleri çıkartılarak tedavi bitirilir.