Ortopedi ve Travmatoloji
Yazar Mehmet Gürel • Ortopedi Ve Travmatoloji Uzmanı • 3 Haziran 2020 • Yorumlar:
Ortopedist nedir ne yapar: Kas, kemik, kıkırdak, eklem, ligament, sinir sistemi, damarlar, tendon hastalıkları ve bozukluklarının tanısını koyar, tanıyı koyduktan sonra da cerrahi ve cerrahi olmayan yöntemler ile bu durumları tedavi eder. Bu hastalıklar doğuştan olabilir, yaşlanma nedenli ortaya çıkabilir veya travma sonucu oluşabilir.
Hatalarımız kimlerdir: Yenidoğandan ileri yaşa kadar her kişi hastamız olabilir.
Tedavisini yaptığımız hastalıklar: Ayak ayak bileği sorunları, el-el bileği hastalıkları, kalça sorunları, kas kemik enfeksiyonları, diz cerrahisi ve hastalıkları, kas kemik onkolojik sorunları, ağrı tedavisi, çocuk ortopedik hastalıkları, rehabilitasyon, omuz ve dirsek cerrahisi, omurga hastalıkları ve cerrahisi, spor yaralanmaları, travma, deformite cerrahisi, osteoporoz(kemik erimesi), eklem replasmanı(artroplasti-protez) cerrahisi, artroskopi cerrahisi.
Ortopedi ve teknoloji: Bio absorbabale(emilebilir) implantlar, titanyum implantlar, MRI, PET,CT,ultrasound, digital xray, artroskopik eklem cerrahisi, robotik cerrahi, custom made implant teknolojisi, unikompartmantal eklem artroplastisi, cerrahi kök hücre uygulaması, kıkırdak cerrahisi, 3 boyutlu deformite düzeltme cerrahisi, hibrid eksternal fiksatör sistemleri, mini open cerrahi teknikler,açık ve kapalı cerrahi teknikler, 3 boyutlu titanyum baskı ile kişiye özel implantlar. Protez ve ortez teknolojisi.
Ortopedik cerrahide kullanılan malzemeler: Titanyum, nitinol(nikel-titanyum), seramik , gümüş, tantalum, kobalt-krom, tungsten, ultra yüksek moleküler ağırlıklı polietilen(UHMWPE), kalsiyum hidroksiapetit, hidroksiapetit kaplamalı titanyum, polimethylmetakrilik asit,poliglikolik asit, chitosan...
Artroplasti: omuz, diz, kalça , ayak bileği gibi eklemlerin metalik ve polietilen implantlar ile değiştirilmesi cerrahisi.
Artroskopi: problar kullanılarak yapılan eklem cerrahisi. Diz, omuz, ayak bileği, kalça gibi eklemlerin minimal invazif teknikler ile görüntülenip gerekli cerrahinin yapılması.
Kıkırdak transplantasyonu: Hasar görmüş kıkırdak dokusunun yine hastadan alınan sağlam kıkrıdak-kemik kombinasyonu ile değiştirilmesi cerrahisi.
Ortopedist, hastalarını cerrahi olan ve olmayan yöntemler ile tedavi eder. Bunlar fizik tedavi yöntemleri, kök hücre tedavisi, alçılama, protez ve ortez kullanımı, ilaç tedavisi ve benzeri yöntemlerdir.